Pieczywo
Jeżeli znajdziesz w składnikach dodatek, którego nazwa nic ci nie mówi (np. "polepszacze piekarskie"), dowiedz się u producenta, co to jest. Sprawdź, czy do pieczywa nie dodano mleka, białek serwatkowych, mlecznej margaryny lub masła.
Ciasta, ciastka, drożdżówki, maślane bułki, rogaliki francuskie
Wszystkie gotowe wyroby cukiernicze mają dodatek mleka albo tłuszczu mlecznego.
Naleśniki
Gotowe są robione z dodatkiem mleka.
Czekolada, cukierki, batoniki, desery
Zawsze sprawdź skład, bo mogą mieć dodatek mleka, białek serwatkowych itp.
Sorbety
Wbrew nazwie często mają dodatek jogurtu lub białek serwatkowych.
Płatki śniadaniowe
Niektóre gatunki zawierają śladowe ilości mleka.
mleka, zupy mlecznej, kakao na mleku, kawy na mleku
mleka w proszku, mieszanek mlecznych dla niemowląt, mleka skondensowanego
jogurtów, kefirów, serwatki, maślanki i odżywek z ich dodatkiem
śmietany
serów żółtych, pleśniowych, białych, homogenizowanych, gotowych odżywek mających w swoim składzie twarożek
masła, mlecznej margaryny i odżywek z dodatkiem masła
Zupa mleczna
jeżeli dziecko dobrze toleruje mleko sojowe albo kozie, można zastąpić nimi mleko krowie. Płatki śniadaniowe można podawać z sokiem.
Kaszka na mleku
Kaszka na wodzie.
Pizza
Nie możesz używać żółtego sera, ale nie musisz rezygnować z pizzy.
Zupa z dodatkiem śmietany lub jogurtu
Nie możesz używać śmietany, jogurtu itp., możesz zabielić zupę roztartym gotowanym ziemniakiem.
Kanapka z masłem
kanapka z bezmleczną margaryną (w składzie 0 proc. białka) lub bez żadnego tłuszczu.
Ciasta, placki, naleśniki
Mleko zastąp wodą.
Desery mleczne
Kisiele na bazie soku owocowego, musy owocowe, bezmleczne deserki owocowe w słoiczkach, domowe galaretki.
Uwaga! Dodawanie mieszanek mlekozastępczych do ciast, placków, naleśników i deserów zmienia ich smak
w charakterystyczny sposób.