Tropimy gluten

Gluten może znajdować się w wielu produktach spożywczych, takich, których nigdy byś o to nie podejrzewała. Jeżeli na produkcie nie ma symbolu przekreślonego kłosa, trzeba bardzo dokładnie przeczytać etykietę. Jeśli widnieje na niej skrobia lub białko roślinne niewiadomego pochodzenia, to lepiej zrezygnować. z zakupu.

Szczególną czujność trzeba wykazać w przypadku wyrobów garmażeryjnych (parówki, pasztety, mielone mięso), słodyczy (nadziewana czekolada), wędlin (glutenem nastrzykuje się niektóre luksusowe wędliny), żółtego sera (czasami gluten stosuje się do powlekania serów, by ochronić je przed wysychaniem), niektórych owoców (skórkę jabłek powleka się czasem glutenem, by poprawić ich wygląd).

Aby upewnić się, czy dany produkt nie zawiera skrobi (a więc pośrednio glutenu), możesz przeprowadzić test za pomocą płynu Lugola (do kupienia w aptece). Wystarczy do kropli tego płynu dodać odrobinę testowanego produktu - jeśli zawiera on skrobię, płyn zmieni barwę z pomarańczowej na czarną. Warto się w ten sposób upewnić, czy nie ma mąki tam, gdzie nie powinno jej być - w wędlinach, przetworach mlecznych itp.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.