Alergia na gluten

Moja 20-miesięczna córka kilka tygodni temu obudziła się z bąblami, przypominającymi ugryzienie komara (głównie pod pachami, na karku, brzuszku oraz po wewnętrznej strony ud i wokół nadgarstków).

Jej policzki są suche i czerwienią się w trakcie jedzenia. Niepokoją mnie też luźne stolce, które utrzymują się już drugi tydzień. Córka nie ma apetytu, jest blada i ma fioletowe sińce pod oczami, a czasem nawet opuchnięte oczka. czy to może być reakcja na gluten? (Anna)

Wiele wskazuje na alergię, być może na gluten. Takie uczulenie pojawia się u starszych niemowląt, które zaczęły jeść pieczywo. Można próbować to ustalić, choć nie ze stuprocentową pewnością, wykonując badanie krwi na IgE specyficzne dla glutenu. Warto też zrobić badanie w kierunku celiakii (IgAEmA i transglutaminaza). Celiakia to wrodzona nietolerancja na gluten. Najczęściej pojawia się u dzieci w drugim roku życia, zwykle po kilku miesiącach jedzenia pieczywa, makaronu, płatków czy kasz. Ważne jednak, by nie odstawiać glutenu przed badaniem, bo wynik nie będzie miarodajny. Po badaniu można już próbnie wprowadzić dietę bezglutenową. Skierowanie na wszystkie wymienione tu analizy może wystawić alergolog albo gastrolog.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.