Mleko w mikrofali?

Wielokrotnie słyszałem, że nie powinno się podgrzewać mleka w mikrofalówce. A co Pan o tym sądzi?

Nie ma szczególnych przeciwwskazań do podgrzewania w mikrofalówce mleka modyfikowanego poza tym, że grozi to poparzeniem dziecka, a współcześnie stosowane mieszanki tak dobrze rozpuszczają się w ciepłej wodzie, że wygodniej i bezpieczniej przygotowywać je tuż przed podaniem. Na dodatek przechowywanie mleka już rozpuszczonego nie jest wskazane (niektóre bakterie mnożą się nawet w lodowce). Jeśli maluch robi sobie przerwy w czasie jedzenia i mleko zdąży trochę wystygnąć, to też nic nie szkodzi, nie trzeba go podgrzewać.

Jeśli chodzi o mleko pasteryzowane lub mleko UHT, to również można je podgrzać w mikrofalówce, ale nie trzeba, bo jest czyste pod względem mikrobiologicznym i można je pić również niepodgrzane. Mleko prosto od krowy powinno być zagotowane, a przed podaniem wystarczy je tylko podgrzać (jeśli w mikrofalówce, to potem trzeba je wymieszać i sprawdzić temperaturę).

W sumie, choć uważam, że doniesienia o szkodliwym wpływie mikrofal na produkty spożywcze są przesadzone, najlepiej z kuchenki mikrofalowej nie korzystać, bo jest to urządzenie dla skrajnych leniuchów. Świeżo przygotowane jedzenie jest nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze.

Więcej o:
Copyright © Agora SA