Na deser - guma

Dzieci są bardziej narażone na próchnicę zębów niż dorośli. Przede wszystkim dlatego, że szkliwo zębów mlecznych nie jest jeszcze w pełni zmineralizowane. Pierwsze zęby są więc bardziej podatne na działanie niszczących kwasów, które powstają w ustach po jedzeniu. Poza tym dzieci nie zawsze chcą myć zęby po każdym posiłku, a nawet jeśli to robią, to niestety często bardzo niedokładnie. Dlatego warto namówić je do żucia gumy bezcukrowej (najlepiej wzbogaconej wapniem). Ale uwaga! Dopiero trzylatki tak fachowa potrafią żuć gumę, nie połykając jej.

Badania przeprowadzone przez naukowców dowodzą, że żucie gumy po posiłku przez 20 minut:

* trzykrotnie zwiększa wydzielanie śliny, która staje się mniej gęsta i rozcieńcza oraz wypłukuje szkodliwe dla zębów kwasy;

* neutralizuje kwasy powstające w buzi po posiłku, podnosząc poziom pH, przez co bakterie odpowiedzialne za próchnicę nie mogą się rozwijać;

* zwiększa poziom jonów wapniowych w ślinie, które odbudowują i wzmacniają szkliwo oraz naprawiają drobne uszkodzenia, powstałe na skutek działania kwasów.

Więcej o:
Copyright © Agora SA