Kiedy podawać gluten

W broszurze, którą dostałam od położnej, jest napisane, że dzieciom w 5. miesiącu życia należy zacząć podawać gluten (kaszkę lub kleik zbożowy z glutenem). W sklepie na półce z produktami dla dzieci wszystkie kaszki są bezglutenowe, a kleiki spotkałam tylko ryżowe i kukurydziane. Gdzie wobec tego szukać tego glutenu? Monika

Gluten zawarty jest w powszechnie znanej i dawniej stosowanej kaszce mannie. Gluten zaczynamy wprowadzać do diety niemowlęcia karmionego piersią w 5.-6. miesiącu, a karmionego butelką w 5. miesiącu. Dodajemy pół łyżeczki dziennie kaszy manny (ugotowanej osobno) np. do zupki jarzynowej albo do odciągniętego mleka mamy lub mleka modyfikowanego. Proszę przy tym pamiętać, że produkty zbożowe w większych ilościach zaczynamy podawać dopiero w 10. miesiącu. Wiele gotowych zup jarzynowych dla niemowląt obecnie także zawiera gluten w odpowiedniej dawce.

dr Piotr Albrecht