Witaminy

Związki chemiczne niezbędne w procesie przemiany materii.

Organizm czerpie je w większości z pożywienia (część w postaci gotowej, część w formie tzw. prowitamin), niektóre mogą być też syntetyzowane przez bakterie zasiedlające jelita.

Witaminy dzielą się na dwie grupy: rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K, F) oraz rozpuszczalne w wodzie (witamina C i liczna grupa witamin B ). Pierwsze występują głównie w maśle, tranie, żółtku, mleku i olejach roślinnych, drugie w mięsie, produktach zbożowych, jarzynach i owocach. Zapotrzebowanie organizmu na wszystkie witaminy pokryć może tylko bardzo urozmaicona dieta. Inaczej powstają niedobory, co grozi rożnymi chorobami. Jeśli chodzi o witaminę D, niezbędną do przyswajania wapnia, dzieciom do 2 lat podaje się ją ponadto w kroplach do zapobieżenia krzywicy. Niedobór innych witamin u dzieci może być spowodowany bardzo monotonnym jadłospisem, wyczerpaniem po chorobie lub gwałtownym przyspieszeniem tempa wzrostu. W takich sytuacjach z pomocą przychodzą gotowe preparaty witaminowe.

Więcej o: