Jeżeli dziecko oddaje stolec suchy, twardy, a wypróżnienie wiąże się z dużym wysiłkiem, mówimy o zaparciu.
Najczęstszą przyczyną jest nieprawidłowa dieta: za dużo słodyczy, za mało błonnika, owoców i warzyw. Powstawaniu zaparć sprzyja też bierny tryb życia. Wiele dzieci ma zaparcia na skutek wstrzymywania stolca. Dotyczy to zwykle przedszkolaków, które wstydzą się wypróżniać w przedszkolnej, często niezamykanej toalecie.
Jak pomóc:
Włącz do diety soki owocowe, suszone owoce, ciemne pieczywo, płatki zbożowe, świeże warzywa, kefir i jogurt. Mobilizują one jelita do pracy i przyspieszają ruchy robaczkowe jelit.
Wyklucz z diety dziecka działające zapierająco banany i słodycze.
Sprawdź, czy nie podajesz dziecku zbyt dużo witaminy D. Jednym z objawów jej przedawkowania jest właśnie zaparcie.
Jeżeli mimo modyfikacji diety zaparcia nie ustępują, konieczna będzie dokładna diagnostyka przewodu pokarmowego malucha.