Z połkniętych wraz z zanieczyszczonym jedzeniem jaj glisty wykluwają się larwy, które przedostają się z jelit do krwi oraz do narządów wewnętrznych - wątroby, serca, płuc. Następnie larwy przedostają się do gardła, są połykane i dojrzewają w przewodzie pokarmowym. Produkują tam miliony jaj, które są wydalane z kałem.
Glisty silnie zatruwają organizm dziecka: powodują wysypki alergiczne, kaszel, bóle brzucha, nudności, rozdrażnienie. Dziecko śpi niespokojnie, nie chce jeść.
Żeby rozpoznać glistnicę, wykonuje się badanie kału i sprawdza, czy są w nim jaja glisty. Leczenie trwa krótko - około trzech dni, po 2 tygodniach konieczna jest kontrola. Ryzyko zakażenia jest największe tam, gdzie panują złe warunki sanitarne lub nie przestrzega się higieny.
pilnuj, by dziecko nie wkładało do buzi rąk umorusanych ziemią lub piaskiem;
zawsze dokładnie myj warzywa i owoce;
naucz dziecko myć ręce po każdej wizycie w toalecie i przed każdym posiłkiem;
nie pozwalaj dziecku pić nieprzegotowanej wody.