Wywołują ją bakterie z grupy salmonelli, które w temperaturze 60°C giną już po kilkunastu minutach. Niestety, w krajach o niskim poziomie higieny dochodzi do rozprzestrzeniania się ich w zakażonym mleku, wodzie, żywności.
Po 1-2 tygodniach od kontaktu z bakterią pojawia się gorączka 40-41°C i utrzymuje się nawet przez kilka tygodni. Dziecko jest apatyczne, "odurzone" (stąd nazwa). Musi być w szpitalu i dostawać antybiotyki dożylnie.
Przed podróżą do krajów zagrożonych epidemią duru (kraje tropikalne oraz tereny byłego ZSRR) zgłoś się do sanepidu na szczepienie ochronne.
pił tylko przegotowaną wodę i przegotowane mleko;
jadł wyłącznie umyte owoce;
w toaletach nie siadał na desce i zawsze mył ręce po wyjściu z ustępu;
nie bawił się w pobliżu śmieci i nieczystości.