Zatrucie jadem kiełbasianym posiada drugą nazwę, którą jest botulizm. Jest to słowo zapożyczone z łacińskiego - botulismus, które to powstało od botulus, co w starożytnym Rzymie odnosiło się do kaszanki lub kiełbasy. Zatrucie wywoływane jest przez bakterię zwaną clostridium botulinum, która zakwalifikowana została nie tylko do najsilniejszych ale i jednych z najbardziej poznanych przez medycynę toksyn. Botulina jest używana w medycynie estetycznej, jako środek do stosowania w głównej mierze na twarzy, mający na celu wypełnienie zmarszczek. Znajduje również zastosowanie poprzez wstrzyknięcie w odpowiednie miejsca, jako substancja lecząca nadmierną potliwość. W takich przypadkach używa się bardzo małych ilości jadu kiełbasianego. Jeżeli chodzi o samą medycynę, od dawna jad ten stosuje się leczniczo w okolicach, gdzie odczuwa się silne napięcie mięśni.
Zatrucie jadem kiełbasianym występuje w trzech rodzajach:
Zatrucie jadem kiełbasianym - objawy występują zazwyczaj po 12 godzinach (chociaż mogą być opóźnione nawet o dwa tygodnie od czasu kontaktu z bakteriami clostridium botulinum). Do najbardziej standardowego zestawu symptomów możemy zaliczyć:
Laseczka jadu kiełbasianego występuje zazwyczaj w konserwach mięsnych ale może ona zakazić także te, które zawierają ryby, warzywa lub owoce. Ponadto należy wystrzegać się przeterminowanych oraz źle przechowywanych pokarmów, które są pakowane bez dostępu powietrza. Niebezpieczne bywają również wyroby garmażeryjne oraz kiełbasy i wędliny. Ryzyko zwiększa się latem, kiedy to dużo szybciej dochodzi do zepsucia jedzenia i jest ono częściej narażone na nadmierne nagrzanie.
Pierwsza pomoc przy zatruciu jadem kiełbasianym sprowadza się do jednego słusznego zachowania. Jest nim jak najszybsze i niezwłoczne dostarczenie zakażonego do szpitala. Nie należy tutaj stosować jakichkolwiek domowych sposobów, tylko udać się do najbliższego szpitala, gdzie lekarz dostosuje odpowiednie leczenie.
Leczenie zatrucia jadem kiełbasianym, będzie zależne od stopnia zakażenia organizmu. Gdy mamy do czynienia z niewielką dawką może się to skończyć jedynie płukaniem żołądka i podaniem środka przeczyszczającego oraz specjalnej surowicy. W sytuacji gdy dochodzi do poważniejszych powikłań, konieczna będzie dłuższa hospitalizacja i podjęcie większych kroków w celu ratowania zdrowia pacjenta. Należy pamiętać, iż zatrucie jadem kiełbasianym może doprowadzić do śmierci.
Jad kiełbasiany jest bez smaku i bezwonny, co zatem należy zrobić aby nie zatruć się bakteriami wywołującymi go? Jeżeli chodzi o żywność, trzeba zawsze sprawdzać datę ważności i przechowywać oraz przygotowywać dane posiłki według zaleceń producenta. Przed otwarciem konserwy, niezależnie od tego co ona zawiera, sprawdzamy najpierw wieko. Jeżeli dane wieko jest wypukłe, oznacza to potencjalne zagrożenie zawartością jadu kiełbasianego. Dzieje się tak ze względu na kumulujący się gaz w górnej części puszki. Nie należy takiego produktu spożywać. To samo tyczy się wyrobów żywnościowych przeterminowanych oraz tych, które zostały na długo wystawione na niekorzystne działanie warunków atmosferycznych, szczególnie podczas lata.