Probiotyki dla dzieci. Pomoc nie tylko w czasie antybiotykoterapii

Probiotyki zawierają żywe kultury bakterii lub drożdzy. Przywracają one równowagę flory bakteryjnej i regulują czynności przewodu pokarmowego. Ale nie tylko. Kiedy stosować probiotyki dla dzieci?

Probiotyki - dlaczego je stosujemy?

Zachowanie prawidłowej mikroflory bakteryjnej jelit jest niezwykle ważne, a zachwianie jej równowagi jest niebezpieczeństwem dla całego organizmu. Wraz z jedzeniem i piciem do naszego układu pokarmowego przedostają się nie tylko pożądane składniki, ale i patogeny, mogące powodować choroby. Dlatego takie znaczenie ma wspieranie dobrych bakterii, które znajdują się w naszych jelitach. I to właśnie probiotyki nam w tym pomagają.

Probiotyki dla dzieci - kiedy po nie sięgać?

Chociaż probiotyki kojarzone są najczęściej z antybiotykoterapią lub biegunką, są wsparciem także przy innych dolegliwościach. Będą pomocne przy:

Probiotyki są także wsparciem przy wzmacnianiu odporności, zwiększają odporność na infekcje. Powinny one znaleźć się w diecie malucha, który nie jest już karmiony piersią (zawierają je niektóre mieszanki mleczne, kaszki, mleko acidofilne).

Jaki probiotyk dla dziecka?

Wszystko zależy od tego, czego oczekujemy od probiotyku. Jeśli ma on być wsparciem przy konkretnej dolegliwości, poradźmy się specjalisty - lekarza lub farmaceuty. Preparaty z probiotykami dostępne w aptece najczęściej zawierają szczepy kwasu mlekowego.

Pamiętajmy także, że w zależności od szczepu, probiotyki muszą być przechowywane w różny sposób, mają też inne terminy przydatności do spożycia. Zanim zaczniemy stosować preparaty farmaceutyczne zawierające probiotyki, dokładnie przeczytajmy ulotkę dołączoną do opakowania lub skonsultujmy się z farmaceutą.

Kiszonki. Bogactwo smaku i dobroczynnych składników. Co warto o nich wiedzieć?

Zobacz wideo

Najlepszy probiotyk

Warto wspierać nas organizm nie tylko wtedy, gdy pojawi się jakaś dolegliwość. Probiotyki znajdziemy nie tylko w aptecznych produktach, ale w jedzeniu, które powinno znaleźć się w naszym jadłospisie. Kwas mlekowy znajdziemy w produktach mlecznych (jogurtach, maślankach czy kefirach), ale nie tylko. Jeśli chcemy wspierać nasze jelita, powinniśmy sięgać po kiszonki - nie tylko po kapustę i ogórki, ale i inne produkty konserwowane w ten sposób. Najlepiej przygotowywać je samemu, wtedy mamy pewność, że nie przechodziły one procesu sterylizacji i zachowane są żywe kultury bakterii.

Więcej o probiotykach (dla dzieci, ale nie tylko) przeczytasz w naszych artykułach:

Więcej o:
Copyright © Agora SA