Zatrucie pokarmowe u dziecka: przyczyny, objawy, leczenie

Zatrucie pokarmowe u dziecka objawia się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, które pojawiają się w wyniku infekcji wywołanej przez wirusy, bakterie lub grzyby. Rodzice często mówią, że dziecko ma jelitówkę lub grypę żołądkową. Jakie są przyczyny oraz objawy zatrucia pokarmowego u dziecka? Jak je leczyć i zapobiegać, a czego nie robić?

Zatrucie pokarmowe u dziecka - przyczyny

Zatrucie pokarmowe u dziecka to najczęściej bakteryjne lub wirusowe zapalenie jelit, które pojawia się w wyniku spożycia żywności zawierającej szkodliwe drobnoustroje - najczęściej bakterie.

Źródłem zakażenia mogą być produkty skażone, nieświeże. Dotyczy to zarówno żywności pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza mięsa i nabiału, ale może zdarzyć się, że patogeny obecne są na owocach czy warzywach. Do zakażenia może dojść przez kontakt z nosicielem bakterii lub zanieczyszczonym przedmiotem, przez brudne dłonie.

Bakteriami, które najczęściej stoją za zatruciem pokarmowym są: salmonella, E. coli, listeria, gronkowiec złocisty i shigella. Zatrucie pokarmowe mogą wywołać także wirusy, które także przedostają się do układu pokarmowego i produkują w nim toksyny.

Ból brzucha - dolegliwości różnią się w zależności od wieku dziecka

Zatrucie pokarmowe u dziecka - objawy

Zatrucie pokarmowe u dziecka może dawać wiele objawów, zazwyczaj jest to ból brzucha, wymioty, nudności, biegunka, gorączka.

To, jak długo będzie trwało zatrucie pokarmowe i jak dziecko będzie je znosić, zależy przede wszystkim od tego, co wywołało infekcję - wirusy czy bakterie. Zakażenia wirusowe najczęściej przebiegają łagodnie, trwają niedługo, nawet do kilkunastu godzin. Zatrucia bakteryjne mogą uprzykrzać życie nawet kilka dni.

Zatrucie pokarmowe u dziecka - leczenie

Najczęściej leczy się je w domu, zapewniając dziecku odpoczynek. Najważniejsze jest uzupełnianie płynów, które maluch traci podczas biegunki i wymiotów.

Małego pacjenta trzeba nawadniać, dając mu często do picia niewielkie ilości płynów: przegotowanej wody, niesłodzonej herbaty czy płynów nawadniających. To kluczowe, ponieważ największym zagrożeniem i powikłaniem zatrucia pokarmowego jest odwodnienie.  Im młodsze dziecko, tym do odwodnienia może dojść szybciej. Trzeba być czujnym i obserwować chorego. Gdy dojdzie do ciężkiego odwodnienia konieczna jest hospitalizacja.

W rzadkich przypadkach lekarz przepisuje dziecku antybiotyk. Trzeba pamiętać o zbijaniu gorączki i podawaniu probiotyków, które wspierają układ pokarmowy i odbudowują jego florę bakteryjną.

Czego nie robić, gdy dziecko cierpi na zatrucie pokarmowe?

Gdy dziecko cierpi z powodu zatrucia pokarmowego, nie wolno zmuszać go do jedzenia. Można zaproponować mu marchwiankę czy kleik ryżowy. Nie wolno podawać dziecku leków przeciwwymiotnych i przeciwbiegunkowych. Wymioty czy biegunka to naturalne odruchy organizmu, który w ten sposób pozbywa się toksycznych substancji.
Nie należy podawać dziecku mleka i przetworów mlecznych. Zabronione są napoje gazowane, zawierające kofeinę, a także ciężkostrawne produkty i potrawy.

Choć zatrucie pokarmowe nie wymaga specjalnych zabiegów i leczenia, może się zdarzyć, że konieczna będzie wizyta u lekarza:

  • gdy choruje niemowlę,
  • pojawi się krew w kale lub wymiocinach,
  • bóle brzucha staną się bardzo silne,
  • stan dziecka nie poprawia się, dolegliwości nie ustępują lub się nasilają,
  • pojawiają się objawy odwodnienia (suchość języka, zapadnięte ciemiączko u niemowląt, płacz bez łez, skąpomocz).

Zatrucie pokarmowe ustępuje zwykle samoistnie w okresie kilku dni.

Zatrucie pokarmowe u dziecka - jak zapobiegać

Zatruciom pokarmowym można zapobiegać. Co robić?

  1. Przede wszystkim skupić się na higienie. Mycie rąk przed posiłkiem, po wyjściu z toalety czy po przyjściu do domu to podstawa.
  2. Nie mniej istotna jest czystość warzyw i owoców, które kupujemy.
  3. Zakupy spożywcze warto robić rozważnie - przede wszystkim sprawdzać datę przydatności do spożycia. Nie wolno jeść produktów nieświeżych, o podejrzanym wyglądzie i zapachu.
  4. Nie należy podawać dziecku surowych produktów (mięsa, jaj, ryb, mleka
  5. niepasteryzowanego).
    Nie mniej ważna jest obróbka i przygotowywanie posiłków. O czym warto pamiętać? By nie zamrażać raz rozmrożonych produktów, a i myć ręce po kontakcie z nieprzetworzoną żywnością - surowym mięsem, rybami, jajami.

Przeczytaj także:

Więcej o:
Copyright © Agora SA