Tran - właściwości, wskazania, przedawkowanie tranu

Tran, olej pochodzący z ryb, jest najzdrowszym tłuszczem zwierzęcym. Niegdyś nienawidzony przez dzieci, dziś przeżywa swoje drugie życie. To świetnie, ponieważ tran ma wiele cennych i wyjątkowych właściwości prozdrowotnych

Tran - co to takiego?

Tran jest koncentratem oleju, otrzymywanego ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych. Nazwa ta nie ma zastosowania do oleju pozyskiwanego z innych ryb, np. rekina czy wieloryba.

Co takiego ma w sobie tran, że jest tak wysoko cenionym preparatem prozdrowotnym? Otóż dowiedziono, że zawiera cenne składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jednocześnie często trudne do pozyskania. Przede wszystkim są to:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z grupy omega-3, także te w nim najcenniejsze: EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy) oraz omega-6. Co istotne występują one w najbardziej korzystnych proporcjach 1:4.
  • witamina A,
  • witamina D,
  • witamina E.

Najczęściej dwie kapsułki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i D.

Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?

Właściwości prozdrowotne tranu

Tran dba o mózg, gdyż:

  • usprawnia wspiera pracę mózgu,
  • zapobiega problemom z pamięcią i koncentracją,
  • u osób starszych zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera oraz demencji,
  • jest niezbędny do prawidłowego rozwoju neurologicznego, czyli prawidłowego rozwoju i działania systemu nerwowego.

Tran wspiera układ odpornościowy. Kwasy omega pobudzają organizm do produkowania hormonów przeciwzapalnych, witamina A uszczelnia i regeneruje błony śluzowe. W procesie budowania odporności uczestniczy także witamina D. To dlatego tran polecany jest w okresie jesienno-zimowym, zwłaszcza osobom, które często zapadają na infekcje.

Tran wspiera pracę układu krwionośnego, ponieważ:

  • obniża stężenie triglicerydów i złego cholesterolu (LDL),
  • zwiększa stężenie dobrego cholesterolu (HDL),
  • obniża krzepliwość krwi,
  •  zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy,
  • reguluje nadciśnienie tętnicze krwi,
  • wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
  • wspiera prawidłową pracę serca.

Tran dba o oczy. Kwasy omega-3 i witamina A wspierają oczy, zapobiegają nie tylko pieczeniu i wysychaniu spojówek, ale i chorobom narządu wzroku, takim choćby kurza ślepota. 

Tran zapewnia mocne kości i zęby. To głównie zasługa witaminy D, która uczestniczy w gospodarce wapniowo-fosforowej, wpływa na prawidłowe kształtowanie kośćca i zębów. Tym samym tran zapobiega krzywicy czy osteoporozie.

Tran odżywia skórę. Dzięki witaminie E przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia, wpływa na regenerację naskórka, poprawia jakość włosów i paznokci. Łagodzi trądzik i inne zmiany skórne.

Tran ma działanie przeciwnowotworowe. To zasługa kwasów omega-3, które obniżają ryzyko wystąpienia raka piersi, jajników i jelit. Co więcej tran może wpłynąć na zmniejszenie guzów oraz ograniczyć ich skłonność do przerzutów.

Tran - wskazania

Mogą go przyjmować prawie wszyscy, od najmłodszego do najstarszego, ale szczególnie zaleca się go:

  • dzieciom w okresie intensywnego wzrostu,
  • młodzieży w okresie dojrzewania,
  • osobom osłabionym, często zapadającym na infekcje,
  • chorym i rekonwalescentom,
  • osobom, które prowadzą niehigieniczny tryb życia: żyją w stresie, nadużywają alkoholu lub papierosów,
  • ludziom w podeszłym wieku.

Kiedyś zażywanie tranu nie było przyjemną czynnością. Specyfik był wręcz postrachem dzieci - ze względu na swą oleistą konsystencję, rybi zapach i posmak. Dziś tran nie musi straszyć. Można wybrać produkt smakowy bądź tran zamknięty w kapsułkach.

Przedawkowanie tranu

Choć tran jest szalenie zdrowy, nie należy przesadzać z jego zażywaniem.  Długotrwałe przyjmowanie zbyt wysokich dawek tranu może nie wyjść na zdrowie, a skończyć się przedawkowaniem witaminy A lub D. Wówczas może dojść do hiperwitaminozy, która objawia się:

  • bólami głowy,
  • wielomoczem,
  • brakiem apetytu,
  • powiększeniem wątroby i śledziony,
  • zaburzeniami neurologicznymi.

Ponieważ duże dawki witaminy A powodują rozrzedzanie masy kostnej, nadmiar tranu może doprowadzić do osteoporozy. Uważać również powinny kobiety w ciąży. Tran, ze względu na obecność witaminy A, może być niebezpieczny dla dziecka, bowiem jej przedawkowanie może doprowadzić do uszkodzenia płodu.

Odradza się przyjmowania tranu w okresie letnim - może dojść do przedawkowania witaminy D, która w dni słoneczne jest wzmożona.

Tran - przeciwwskazania

Specyfiku nie powinny przyjmować osoby:

  • uczulone na alergeny ryb,
  • cierpiące na hiperkalcemię,
  • chorujące na kamicę nerkową,
  • przyjmujące preparaty zawierające witaminy A i D,
  • stosujące silne leki przeciwzakrzepowe.

Jaki tran wybrać?

  1. Wybierając tran warto zwrócić uwagę na stężenie kwasów EPA i DHA. Im większa, tym lepszy produkt.
  2. Dobrym wyborem jest tran w kapsułkach. W takiej postaci będzie nie tylko łatwiejszy w użyciu, ale i nie będzie się utleniał jak tran płynny.
  3. Należy pamiętać, by tran w płynie przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu sześciu tygodni od otwarcia.

To także może cię zainteresować:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.