Tran - właściwości, wskazania, przedawkowanie tranu
Tran - co to takiego?
Tran jest koncentratem oleju, otrzymywanego ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych. Nazwa ta nie ma zastosowania do oleju pozyskiwanego z innych ryb, np. rekina czy wieloryba.
Co takiego ma w sobie tran, że jest tak wysoko cenionym preparatem prozdrowotnym? Otóż dowiedziono, że zawiera cenne składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jednocześnie często trudne do pozyskania. Przede wszystkim są to:
- nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z grupy omega-3, także te w nim najcenniejsze: EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy) oraz omega-6. Co istotne występują one w najbardziej korzystnych proporcjach 1:4.
- witamina A,
- witamina D,
- witamina E.
Najczęściej dwie kapsułki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i D.
Właściwości prozdrowotne tranu
Tran dba o mózg, gdyż:
- usprawnia wspiera pracę mózgu,
- zapobiega problemom z pamięcią i koncentracją,
- u osób starszych zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera oraz demencji,
- jest niezbędny do prawidłowego rozwoju neurologicznego, czyli prawidłowego rozwoju i działania systemu nerwowego.
Tran wspiera układ odpornościowy. Kwasy omega pobudzają organizm do produkowania hormonów przeciwzapalnych, witamina A uszczelnia i regeneruje błony śluzowe. W procesie budowania odporności uczestniczy także witamina D. To dlatego tran polecany jest w okresie jesienno-zimowym, zwłaszcza osobom, które często zapadają na infekcje.
Tran wspiera pracę układu krwionośnego, ponieważ:
- obniża stężenie triglicerydów i złego cholesterolu (LDL),
- zwiększa stężenie dobrego cholesterolu (HDL),
- obniża krzepliwość krwi,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy,
- reguluje nadciśnienie tętnicze krwi,
- wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
- wspiera prawidłową pracę serca.
Tran dba o oczy. Kwasy omega-3 i witamina A wspierają oczy, zapobiegają nie tylko pieczeniu i wysychaniu spojówek, ale i chorobom narządu wzroku, takim choćby kurza ślepota.
Tran zapewnia mocne kości i zęby. To głównie zasługa witaminy D, która uczestniczy w gospodarce wapniowo-fosforowej, wpływa na prawidłowe kształtowanie kośćca i zębów. Tym samym tran zapobiega krzywicy czy osteoporozie.
Tran odżywia skórę. Dzięki witaminie E przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia, wpływa na regenerację naskórka, poprawia jakość włosów i paznokci. Łagodzi trądzik i inne zmiany skórne.
Tran ma działanie przeciwnowotworowe. To zasługa kwasów omega-3, które obniżają ryzyko wystąpienia raka piersi, jajników i jelit. Co więcej tran może wpłynąć na zmniejszenie guzów oraz ograniczyć ich skłonność do przerzutów.
Tran - wskazania
Mogą go przyjmować prawie wszyscy, od najmłodszego do najstarszego, ale szczególnie zaleca się go:
- dzieciom w okresie intensywnego wzrostu,
- młodzieży w okresie dojrzewania,
- osobom osłabionym, często zapadającym na infekcje,
- chorym i rekonwalescentom,
- osobom, które prowadzą niehigieniczny tryb życia: żyją w stresie, nadużywają alkoholu lub papierosów,
- ludziom w podeszłym wieku.
Kiedyś zażywanie tranu nie było przyjemną czynnością. Specyfik był wręcz postrachem dzieci - ze względu na swą oleistą konsystencję, rybi zapach i posmak. Dziś tran nie musi straszyć. Można wybrać produkt smakowy bądź tran zamknięty w kapsułkach.
Przedawkowanie tranu
Choć tran jest szalenie zdrowy, nie należy przesadzać z jego zażywaniem. Długotrwałe przyjmowanie zbyt wysokich dawek tranu może nie wyjść na zdrowie, a skończyć się przedawkowaniem witaminy A lub D. Wówczas może dojść do hiperwitaminozy, która objawia się:
- bólami głowy,
- wielomoczem,
- brakiem apetytu,
- powiększeniem wątroby i śledziony,
- zaburzeniami neurologicznymi.
Ponieważ duże dawki witaminy A powodują rozrzedzanie masy kostnej, nadmiar tranu może doprowadzić do osteoporozy. Uważać również powinny kobiety w ciąży. Tran, ze względu na obecność witaminy A, może być niebezpieczny dla dziecka, bowiem jej przedawkowanie może doprowadzić do uszkodzenia płodu.
Odradza się przyjmowania tranu w okresie letnim - może dojść do przedawkowania witaminy D, która w dni słoneczne jest wzmożona.
Tran - przeciwwskazania
Specyfiku nie powinny przyjmować osoby:
- uczulone na alergeny ryb,
- cierpiące na hiperkalcemię,
- chorujące na kamicę nerkową,
- przyjmujące preparaty zawierające witaminy A i D,
- stosujące silne leki przeciwzakrzepowe.
Jaki tran wybrać?
- Wybierając tran warto zwrócić uwagę na stężenie kwasów EPA i DHA. Im większa, tym lepszy produkt.
- Dobrym wyborem jest tran w kapsułkach. W takiej postaci będzie nie tylko łatwiejszy w użyciu, ale i nie będzie się utleniał jak tran płynny.
- Należy pamiętać, by tran w płynie przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu sześciu tygodni od otwarcia.
To także może cię zainteresować:
-
Zmiany w 500 plus od 2021 roku. Rodzicu, jeszcze tylko kilka dni do złożenia wniosku
-
Położna o pracy w czasie pandemii. "Kobiety w ciąży nagle zostały odcięte od możliwości delektowania się swoim stanem"
-
Anna Lewandowska pokazała twarz Klary. Fani zachwyceni. "Jest cudna"
-
Ulga na dziecko 2021. Nawet 4 tys. złotych dla rodziców, którzy spełnią określone warunki
-
Ciąża geriatryczna. Co oznacza pojęcie, którym określano ciążę Meghan Markle?
- Bogowie greccy i ich atrybuty. Poznaj najważniejsze bóstwa Hellady i dowiedz się, po czym je rozpoznać
- Autorem ballady "Pani Twardowska" jest: a) Norwid; b) Słowacki; c) Mickiewicz?
- Połóg to niełatwy czas. Co zrobić, żeby lepiej poczuć się we własnym ciele i odzyskać pewność siebie?
- Lecznicze właściwości pajęczyny to nie mit. Ta i więcej ciekawostek o pająkach
- Jak pobrać niemowlakowi mocz do badania? Technika jest ważna, by uzyskać wiarygodny wynik