Tran jest koncentratem oleju, otrzymywanego ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych. Nazwa ta nie ma zastosowania do oleju pozyskiwanego z innych ryb, np. rekina czy wieloryba.
Co takiego ma w sobie tran, że jest tak wysoko cenionym preparatem prozdrowotnym? Otóż dowiedziono, że zawiera cenne składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jednocześnie często trudne do pozyskania. Przede wszystkim są to:
Najczęściej dwie kapsułki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i D.
Tran dba o mózg, gdyż:
Tran wspiera układ odpornościowy. Kwasy omega pobudzają organizm do produkowania hormonów przeciwzapalnych, witamina A uszczelnia i regeneruje błony śluzowe. W procesie budowania odporności uczestniczy także witamina D. To dlatego tran polecany jest w okresie jesienno-zimowym, zwłaszcza osobom, które często zapadają na infekcje.
Tran wspiera pracę układu krwionośnego, ponieważ:
Tran dba o oczy. Kwasy omega-3 i witamina A wspierają oczy, zapobiegają nie tylko pieczeniu i wysychaniu spojówek, ale i chorobom narządu wzroku, takim choćby kurza ślepota.
Tran zapewnia mocne kości i zęby. To głównie zasługa witaminy D, która uczestniczy w gospodarce wapniowo-fosforowej, wpływa na prawidłowe kształtowanie kośćca i zębów. Tym samym tran zapobiega krzywicy czy osteoporozie.
Tran odżywia skórę. Dzięki witaminie E przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia, wpływa na regenerację naskórka, poprawia jakość włosów i paznokci. Łagodzi trądzik i inne zmiany skórne.
Tran ma działanie przeciwnowotworowe. To zasługa kwasów omega-3, które obniżają ryzyko wystąpienia raka piersi, jajników i jelit. Co więcej tran może wpłynąć na zmniejszenie guzów oraz ograniczyć ich skłonność do przerzutów.
Mogą go przyjmować prawie wszyscy, od najmłodszego do najstarszego, ale szczególnie zaleca się go:
Kiedyś zażywanie tranu nie było przyjemną czynnością. Specyfik był wręcz postrachem dzieci - ze względu na swą oleistą konsystencję, rybi zapach i posmak. Dziś tran nie musi straszyć. Można wybrać produkt smakowy bądź tran zamknięty w kapsułkach.
Choć tran jest szalenie zdrowy, nie należy przesadzać z jego zażywaniem. Długotrwałe przyjmowanie zbyt wysokich dawek tranu może nie wyjść na zdrowie, a skończyć się przedawkowaniem witaminy A lub D. Wówczas może dojść do hiperwitaminozy, która objawia się:
Ponieważ duże dawki witaminy A powodują rozrzedzanie masy kostnej, nadmiar tranu może doprowadzić do osteoporozy. Uważać również powinny kobiety w ciąży. Tran, ze względu na obecność witaminy A, może być niebezpieczny dla dziecka, bowiem jej przedawkowanie może doprowadzić do uszkodzenia płodu.
Odradza się przyjmowania tranu w okresie letnim - może dojść do przedawkowania witaminy D, która w dni słoneczne jest wzmożona.
Specyfiku nie powinny przyjmować osoby:
To także może cię zainteresować: