Witamina D jest nie do przecenienia, ponieważ posiada wiele cennych dla organizmu właściwości. Aby mogła jednak mogła być źródłem korzyści, musi być dostarczana w odpowiednich dawkach.
Witamina D to nazwa grupy związków o takiej samej aktywności fizjologicznej, która obejmuje:
Najważniejsze znaczenie dla człowieka mają witaminy D2 i D3.
Witamina D:
Niezwykle ważne jest, aby dostarczać ją organizmowi w optymalnej dawce - tak, by nie doszło ani do niedoboru, ani nadmiaru.
Witaminę D można organizmowi dostarczyć na trzy sposoby. Przez ekspozycję ciała na słońce, komponując racjonalną dietę oraz stosując suplementację. Najlepszym sposobem na zapewnienie organizmowi pożądanego poziomu witaminy D3 jest ekspozycja na słońce, ponieważ jest ona produkowana z cholesterolu w momencie, gdy ciało ma kontakt z jego promieniami. Stąd określenie "witamina słońca". Teoretycznie wystarczy spędzić na słońcu 20 minut dziennie, by organizm wyprodukował wystarczającą ilość witaminy D. W praktyce jest to trudne. Nie dość bowiem, że w naszej szerokości geograficznej słońca jest za mało, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, to wiosną i latem, zamiast zażywać kąpieli słonecznych, stosujemy kremy z filtrem, by chronić się przed szkodliwym działaniem promieni. Stąd niedobory - ilość wytworzonej i zmagazynowanej witaminy D w tkankach jest po prostu niewystarczająca.
Istnieje inny sposób pozyskiwania witaminy D - to źródło pokarmowe. Niestety nawet urozmaicony jadłospis nie pozwoli pokryć dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Nie jesteśmy jej w stanie dostarczyć wyłącznie dietą.
Gdzie szukać witaminy D? W:
Trzeba pamiętać, że do właściwego przyswajania witaminy D potrzebna jest także odpowiednia ilość tłuszczu w pożywieniu.
Niewystarczającą ekspozycja na słońce i dieta uboga w produkty będące źródłem witaminy D powodują niedobory. Są to m.in.:
U maluchów zaś:
Gdy kobieta w ciąży doprowadzi do niedoborów, może to wpłynąć na rozwój dziecka - grozi uszkodzeniem funkcji mózgowych.
Zarówno niedobór, jak i nadmiar witaminy D są dla organizmu niekorzystne i groźne.
Witaminę D można też przedawkować. Dzieje się tak wówczas, gdy przyjmuje się ją intensywnie każdym możliwym kanałem (długą ekspozycją na słońce, dietą bogatą w witaminę D, suplementacją) lub przez przyjęcie w nadmiarze preparatów witaminowych.
Jakie są objawy nadmiaru witaminy D?
Przedawkowanie witaminy D jest również niebezpieczne dla płodu, gdyż może powodować jego deformacje.
Jeżeli chcemy wiedzieć się, czy zawartość witaminy D w organizmie jest w normie, trzeba wykonać badanie krwi. Prawidłowy poziom witaminy D we krwi mieści się w przedziale 30-50 ng/ml. Jeżeli badanie wskaże wartość niższą, można mówić o hipowitaminozie, czyli niskich zasobach związku. Wartość poniżej 20 ng/ml oznacza deficyt witaminy D w organizmie, zaś wynik 100 ng/ml oznacza poziom toksyczny i szkodliwy.
Aby zapewnić organizmowi optymalną dawkę witaminy D, warto pomyśleć o jej dostarczaniu. Najlepiej jest, gdy korzystamy z naturalnych źródeł, takich jak kontakt z promieniami słońca i pożywienie bogate w witaminę D. Niestety nie zawsze się to udaje, dlatego warto - po konsultacji z lekarzem lub farmaceutą - zadbać o właściwą suplementację witaminy D.
Zarówno dawka profilaktyczna witaminy D, jak i w przypadku wystąpienia niedoborów, powinna być dopasowana na podstawie: wieku, wagi, pory roku, ekspozycji na słońce, nawyków zdrowotnych i trybu życia.
Zalecenia są różne, ale posiłkując się najświeższymi wytycznymi specjalistów, można przyjąć, że dawki są następujące:
To także może cię zainteresować: