Przepis jest prosty: wystarczy pokroić cebulę, zasypać cukrem, przykryć. Gdy po paru godzinach pojawi się sok, należy podawać go dziecku po łyżeczce. Uwaga! Żeby syrop był skuteczny, należy codziennie przyrządzać świeży.
Jeśli dziecko nie jest uczulone na miód, warto wykorzystać jego właściwości bakteriobójcze i podawać np. z ciepłym (nie gorącym!) mlekiem.
Przy suchym męczącym kaszlu powleka gardło i łagodzi odruch kaszlowy. Czarne porzeczki i żurawiny to wspaniałe źródło witaminy C.
Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy lub grapefruitów zawiera doskonałe połączenie witaminy C z rutyną. Utrudnia wirusom przenikanie do krwiobiegu i atakowanie organizmu.
Czosnek jest zwany "naturalnym antybiotykiem" i stosowany tradycyjnie w profilaktyce i leczeniu infekcji. Nie zaszkodzi spróbować. Można go podać w postaci zbliżonej do greckiej przekąski tzatziki: połączyć z utartym ogórkiem i jogurtem naturalnym.
Przy stanach zapalnych gardła jedzone powoli łagodzą ból i obrzęk.