Mleko UHT - pediatra radzi

Przeczytałam w jednym z tygodników, że mleko UHT wcale nie zawiera wapnia, a zawartość innych składników, np. kwasu foliowego, jest znacznie obniżona. Podaję swojemu dziecku mleko UHT, odkąd skończyło rok. Czy to znaczy, że w dobrej wierze dawałam mu produkt bezwartościowy?

Zupełnie nie wiem, skąd wzięła się ta informacja, gdyż proces, jakiemu jest poddawane mleko UHT, nie ma żadnego wpływu na zawartość w nim wapnia ani innych substancji odżywczych (co do kwasu foliowego, to jest go w mleku krowim i tak bardzo mało). Mleko UHT otrzymuje się przez ogrzanie (na kilka sekund) surowego mleka do temperatury 135-150 st. C i natychmiastowe ochłodzenie do 20 st. C. Takie postępowanie niszczy wszelkie znajdujące się w nim mikroorganizmy, ale nie niszczy substancji odżywczych, czyli witamin (B2, A, D), białka i wapnia. Jak więc sama Pani widzi, nie ma powodu do niepokoju.

Więcej o:
Copyright © Agora SA