Celiakia (choroba trzewna)
Ta dość częsta choroba polega na uszkodzeniu jelita cienkiego przez gluten zawarty w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie.
U chorych dzieci, prawdopodobnie z powodu defektu w budowie nabłonka jelita, gluten uszkadza komórki nabłonkowe, powodując zanik kosmków jelitowych. Ich brak uniemożliwia prawidłowe wchłanianie wartościowych składników.
Celiakia pojawia się w 4-6 tygodni po wprowadzeniu do diety dziecka jedzenia zawierającego mąkę. Zdrowe do tej pory dziecko zaczyna oddawać półpłynne, obfite i cuchnące stolce. Ponieważ zawierają one dużo niestrawionych tłuszczów, są połyskliwe, trudne do spłukania w misce klozetowej. Po pewnym czasie malec przestaje przybierać na wadze. Chudną mu nóżki i rączki, natomiast brzuch robi się duży i wzdęty. Dziecko jest ospałe i drażliwe. Ma skłonności do anemii i częściej choruje.
Im szybciej zgłosimy się do lekarza, tym mniejsze szkody zdąży wyrządzić choroba. Jeżeli lekarz potwierdzi celiakię, trzeba będzie malucha przestawić na dietę bezglutenową. Z diety takiej wyklucza się wszelkie produkty z mąki (oprócz ziemniaczanej) i wszystkie kasze (oprócz kukurydzianej).
Chleb i ciasta trzeba wtedy kupować w specjalnych sklepach (oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa) lub piec samemu. Po zmianie diety na bezglutenową szkody wywołane przez gluten szybko się cofają. Niestety, każda próba wprowadzenia mącznego produktu kończy się nawrotem choroby.
Celiakia pojawia się w 4-6 tygodni po wprowadzeniu do diety dziecka jedzenia zawierającego mąkę. Zdrowe do tej pory dziecko zaczyna oddawać półpłynne, obfite i cuchnące stolce. Ponieważ zawierają one dużo niestrawionych tłuszczów, są połyskliwe, trudne do spłukania w misce klozetowej. Po pewnym czasie malec przestaje przybierać na wadze. Chudną mu nóżki i rączki, natomiast brzuch robi się duży i wzdęty. Dziecko jest ospałe i drażliwe. Ma skłonności do anemii i częściej choruje.
Im szybciej zgłosimy się do lekarza, tym mniejsze szkody zdąży wyrządzić choroba. Jeżeli lekarz potwierdzi celiakię, trzeba będzie malucha przestawić na dietę bezglutenową. Z diety takiej wyklucza się wszelkie produkty z mąki (oprócz ziemniaczanej) i wszystkie kasze (oprócz kukurydzianej).
Chleb i ciasta trzeba wtedy kupować w specjalnych sklepach (oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa) lub piec samemu. Po zmianie diety na bezglutenową szkody wywołane przez gluten szybko się cofają. Niestety, każda próba wprowadzenia mącznego produktu kończy się nawrotem choroby.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Powrót dzieci do szkół pod koniec marca bądź w kwietniu. Adam Niedzielski: "Sytuacja potoczyła się w innym kierunku"
-
Za ile tygodni są wakacje? MEN rozwiało wątpliwości. "Stąd nasza troska o to, aby przywrócić naukę w trybie tradycyjnym"
-
Czy nauczyciel może kazać włączyć kamerkę? "Spór trwa". Uczniowie nie chcą pokazywać twarzy z obawy o żarty
-
Agata Młynarska świętuje urodziny syna. Nie widzieli się ponad rok. "Wiem, że jest szczęśliwy ze swoją fantastyczną żoną"
-
Do kiedy ulga na dziecko? Możesz dostać zwrot nawet jeśli twoje dziecko jest już pełnoletnie
- Nauka w klasach 1-3 wraca do trybu zdalnego. Niedzielski: "mały kroczek w tył"
- Nowe obostrzenia w Polsce. Konferencja ministra zdrowia. "Trzecia fala się rozpędza"
- Mama 22 dzieci była w ciąży bez przerwy przez ponad 16 lat. "Najkrótszy poród trwał 45 minut"
- Polska mama z Austrii: Do porodu potrzebowałam jedynie własnej szczoteczki do zębów
- Rok temu urodziło się dziecko ze wściekłym wyrazem twarzy. "Nie dajcie się zwieść fotografii, dziewczynka jest słodka"