warzywa strączkowe

Więcej o:

warzywa strączkowe

  • Hamburger? Tak, ale z ciecierzycy!

    Fasola, soczewica, groszek, ciecierzyca i inne warzywa strączkowe są cennym źródłem witamin (zwłaszcza z grupy B) i składników mineralnych. Zawierają też wyjątkowo dużo błonnika, który wspomaga trawienie. No i są bardzo pożywne. Dlatego warto włączyć je do rodzinnego menu. Często obawiamy

  • Pasztet

    Można go robić z mięsa albo w wersji wegetariańskiej - z warzyw strączkowych (fasoli, soi) z dodatkiem innych jarzyn. Pieczony będzie nieco ostrzejszy w smaku i bardziej suchy, gotowany na kąpieli wodnej zaskoczy łagodnym smakiem i bardziej wilgotną konsystencją. Zrobienie w domu pasztetu

  • Bób

    Warzywo strączkowe, smaczne, zdrowe, sycące, bogate w białko i błonnik. Gotuje się go na miękko, obiera ze skórek (choć nie są niejadalne) i traktuje jako przekąskę (trudno przestać go jeść), bazę do ciekawych sałatek, surowiec do smakowitego piure z dodatkiem oliwy, czosnku, przypraw (na zimno

  • Naleśniki

    ulubiony przysmak wielu dzieci. W cienkie placki z mleka, jaj i mąki można pakować rozmaite pyszne nadzienia, od słodkich (ser z rodzynkami, musy owocowe, dżem) po wytrawne (szpinak, kapusta z grzybami, rozmaite farsze z mięsa, ryb, warzyw strączkowych itd.). Każdy może w kuchni wymyślać swoje

  • Zupa

    . Łatwe do podgrzania, dobrze rozgrzewają po zimowym spacerze. Jeśli do zupy dodamy chude mięso, obraną z ości rybę lub sycące warzywa strączkowe (fasolę, soję, cieciorkę, soczewicę), może ona z powodzeniem zastąpić drugie danie.

  • Dieta mamy alergika

    także kaszka kukurydziana. Warto jeść ryby, szczególnie łososia i sardynki. Zamiast słodyczy lepiej jeść owoce, orzechy, rodzynki, suszone morele, pestki słonecznika i dyni. Wiele cennych składników mają warzywa strączkowe, np. soja i fasola. Codziennie warto jeść zielone warzywa: natkę pietruszki, brokuły

  • Sałatka

    Zimna przekąska z pokrojonych na kawałki składników. Może zawierać same warzywa (gotowane lub surowe) i owoce, ale często jej bazą są także pokarmy węglowodanowe (makarony, ryż), nasiona warzyw strączkowych, mięso (pieczone, gotowane, wędliny), ryby, owoce morza, pestki, orzechy... Sałatka

  • Piramida żywienia

    - warzywa strączkowe i orzechy jadamy 1-3 razy dziennie. Pora na zdrowe źródła białka: chude mięso drobiowe, ryby i jaja (2 razy dziennie), a potem przetwory mleczne. Ostatnie miejsce w naszej diecie zajmować powinny: tłuste, czerwone mięso oraz białe pieczywo i słodycze. To są produkty, na które możemy

  • Dieta w ciąży - zbudować człowieka

    mleko i jego przetwory. Wśród roślin najbogatsze w białko są warzywa strączkowe - soja, fasola. 3. Pij dużo wody Z większa się objętość krwi w organizmie. Pij min. 2-2,5 litra płynów (w ten bilans nie wliczaj kawy ani herbaty, działających moczopędnie, a więc usuwających wodę z ciała). Przede wszystkim

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.