syrop glukozowo-fruktozowy

Więcej o:

syrop glukozowo-fruktozowy

  • Syrop glukozowo-fruktozowy - czym jest i dlaczego jest szkodliwy?

    Syrop glukozowo-fruktozowy - co to jest? Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS, izoglukoza) wynaleziono w USA w latach 50. XX wieku, zaś w latach 70. został wprowadzony do masowej produkcji. Szybko zyskał dużą popularność w przemyśle spożywczym, ponieważ jego produkcja jest znacznie tańsza niż produkcja

  • 10 produktów, które wydają się zdrowe, a nie są

    jest zjeść po prostu świeże jabłko. 5. Słodki batonik z musli i cukru Baton Corny BIG rain-nuts Skład: rodzynki 24 proc., czekolada mleczna 20 proc., syrop glukozowo-fruktozowy, prażone płatki owsiane - 12 proc., syrop glukozowy, mąka (pszenna, kukurydziana, ryżowa), prażone siekane orzechy laskowe 5 proc

  • Cukier w diecie dziecka - ukryty szkodnik czy rozdmuchany mit ?

    . Warto także dokładnie analizować kaszki, które na opakowaniach mają napisy mówiące, że produkt nie zawiera cukru. Dlaczego? Otóż dlatego, że po dokładnym przeczytaniu etykiety może się okazać ze zamiast cukru w składzie znajduje się równie szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy lub sama glukoza. Bywa

  • Matuszewski testuje 11 smakołyków z marketów

    z Prowansji czosnku nie ma. Są ziółka, a jakże, jest nawet cząber i lebioda. Serek bardzo smaczny, jak napis głosi, kremowy, bez zarzutu. Ocenę psuje tylko jeden element: nieszczęsny syrop glukozowo- -fruktozowy. Szkoda. Próbowałem już zup babci Zosi i przyznaję, że bardzo mi smakowały. Przygotowywane

  • Nabiał w rodzinnej diecie - czy wiemy, co kupować?

    znajdziemy cukier, syrop glukozowo-fruktozowy i wiele innych niepotrzebnych i niekoniecznie zdrowych dodatków. Nabiał określany jako owocowy, np. serki czy jogurty, bardzo rzadko zawiera faktycznie owoce, najczęściej jest to tzw. pulpa owocowa. - Nie twierdzę, że taka pulpa jest niezdrowa, ale warto

  • Czarna lista: to jedzenie wcale nie jest zdrowe!

    do ich produkcji można dodawać cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, a do wersji "light" także słodziki. Natomiast 100 proc. soki owocowe - pomimo prawnego zakazu wzbogacania ich cukrem i substancjami słodzącymi - bywają zdradliwe, bo podając je dziecku, często myślimy, że zastępują świeże owoce. Tymczasem nic

  • Prawdziwe jedzenie vs odpowiedniki. Wielki test LOGO

    co prawda zauważył różnicę pomiędzy produktami, ale nie faworyzował żadnego z nich. Oba produkty znacząco różnią się składem. W ptasim mleczku na pierwszym miejscu wymieniona jest czekolada deserowa, a w mleczku waniliowym syrop glukozowo-fruktozowy. Opakowanie oryginału kosztuje 13,99 zł za 380 g, a

Copyright © Agora SA