W przedszkolu w Warszawie doszło do niepokojącego incydentu z udziałem dzieci. Jak potwierdził zastępca Państwowego Inspektora Sanitarnego w Warszawie Artur Walkiewicz, do sanepidu wpłynęło zawiadomienie o zatruciach wśród dzieci ze stołecznej placówki. "Prowadzone są w tym momencie działania w postaci dochodzenia epidemiologicznego" - przekazał Walkiewicz.
Bartłomiej Frymus z wydziału promocji i kultury w Urzędzie Dzielnicy Bielany w rozmowie z TVN24 przekazał, że na ten moment problem dotyczy tylko jednego stołecznego przedszkola. Jak poinformował urzędnik, pierwsze objawy zatrucia pokarmowego pojawiły się u dzieci w piątek 14 czerwca przed południem. Wychowawcy wówczas na bieżąco informowali rodziców o niepokojących zdarzeniach, prosząc, by dzieci zostały jak najszybciej odebrane z przedszkola.
"Pierwsze objawy zatrucia pokarmowego u dzieci pojawiły się w piątek, 14 czerwca w godzinach przedpołudniowych. Wychowawcy na bieżąco informowali rodziców o zaistniałej sytuacji, jednocześnie prosząc o niezwłoczny odbiór dzieci. W weekend rodzice informowali dyrekcję przedszkola o kolejnych zachorowanych.
W poniedziałek rano mieliśmy zgłoszonych 89 zachorowań. 13 dzieci jest hospitalizowanych, ich stan jest dobry
- poinformował Frymus.
Niepokojącą sprawą zajął się już stołeczny sanepid, który stara się ustalić źródło zatrucia. Dyrekcja placówki ma być w stałym kontakcie ze stacją epidemiologiczną. W tym tygodniu powinny zostać ujawnione wyniki laboratoryjnych badań próbek żywności, którą spożywały dzieci w placówce.
Zatrucie pokarmowe u dziecka to najczęściej bakteryjne lub wirusowe zapalenie jelit, które pojawia się w wyniku spożycia żywności zawierającej szkodliwe drobnoustroje - najczęściej bakterie.
Źródłem zakażenia mogą być produkty skażone, nieświeże. Często dotyczy to żywności pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza mięsa oraz nabiału, ale może zdarzyć się, że patogeny obecne są na owocach czy warzywach. Do zakażenia może dojść przez kontakt z nosicielem bakterii lub zanieczyszczonym przedmiotem, przez brudne dłonie. Inną drogą może być bezpośredni kontakt z zakażonym człowiekiem lub zwierzęciem, a także picie wody zanieczyszczonej odchodami.
Bakteriami, które najczęściej stoją za zatruciem pokarmowym są: salmonella, E. coli, listeria, gronkowiec złocisty i shigella. Zatrucie pokarmowe mogą wywołać także wirusy, które także przedostają się do układu pokarmowego i produkują w nim toksyny.