sezam

Więcej o:

sezam

  • Sezam

    ziarno rośliny oleistej, bardzo popularne w kuchni orientalnej, surowiec do wyrobu słodkiej chałwy oraz pasty tahini, potrzebnej np. do zrobienia hummusu. Prażone na suchej, rozgrzanej patelni ziarno to świetny dodatek np. do sałatek, grillowanych warzyw, past, dań wegetariańskich. Ziarnem sezamu

  • Sezamki

    ciastka z ziaren sezamu zlepionego słodką masą (karmelem, czasem połączonym z miodem). Dobrze uformowane i równiutkie kupimy w każdym sklepie, ale sezamkowe płaty można także przygotować w domu i doprawiać po swojemu. Sezamki to dość zdrowe słodycze (bo zdrowy jest sezam), ale strasznie oblepiają

  • Paluszki

    Przekąska w formie cienkich pałeczek z ciasta, przybranych solą, makiem lub sezamem. Paluszki mają to do siebie, że jak się je zacznie jeść, trudno skończyć. A skończyć należałoby bardzo szybko, bo to przekąska bardzo sycąca, odbierająca apetyt, dość kaloryczna, a w wersji z solą - niezdrowa

  • Superfoods dla alergika

    i odtruje organizm, wyreguluje florę jelit oraz je uszczelni, podniesie odporność i usprawni funkcje życiowe. Moja lista superfoods: ALGI AWOKADO BROKUŁ CZARNE PORZECZKI JAGODY JARMUŻ KASZA JAGLANA KISZONA KAPUSTA NATKA PIETRUSZKI OLEJ LNIANY SIEMIĘ LNIANE RYBY MORSKIE PESTKI DYNI SEZAM Składniki: po 200 g

  • Nasiona

    zwolennicy zdrowej i smacznej kuchni starają się urozmaicać swoją dietę różnymi sposobami - jednym z nich jest dodawanie do dań czy wypieków nasion roślin oleistych i pestek (sezamu, lnu, słonecznika, dyni). I bardzo dobrze, bo zawierają one sporo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin

  • Chałwa

    Słodki przysmak wywodzący się z Indii, ale bardzo popularny na Bliskim Wschodzie, w krajach Afryki Północnej, w Turcji i na Bałkanach. Przygotowuje się go z karmelu lub miodu i zmiażdżonych nasion (przeróżnych: sezamu, orzechów), często z dodatkiem bakalii i rozmaitych aromatów. Brzmi

  • Cuda z warzyw [PRZEPISY]

    Składniki: marchewka niewielka cukinia 2 buraczki sezam natka pietruszki oliwa sól Marchewkę i cukinię obierz, pokrój obieraczką na cienkie plastry. Jeśli chcesz zrobić cienkie nitki, paski pokrój nożem wzdłuż. Buraczki obierz, pokrój na plastry, a następnie w cienkie paseczki. Paski warzyw ugotuj

  • Ostra zabawa - przepis z piekła rodem

    minut. SOS Czas: 20 min Składniki: - 1 limonka (możesz zastąpić cytryną) - 2 i więcej, wedle upodobań, ostrych papryczek. W oryginale powinny być suszone chille de arbol. Możesz zastąpić pieprzem cayenne - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - Możesz dodać po dwie łyżki pestek dyni i ziaren sezamu - 6 pomidorów

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.