rośliny strączkowe

Więcej o:

rośliny strączkowe

  • Czy dzieci mogą jeść strączki?

    Wartość żywieniowa strączków Do nasion roślin strączkowych zaliczamy m.in. ciecierzycę, fasolę, groch i soczewicę. Są one częścią tradycyjnej diety człowieka ? spożywane były już ponad 10 000 lat temu. Trudno zaliczyć je do warzyw, bo znacznie różnią się od nich wartością odżywczą. Zawierają

  • Cieciorka (ciecierzyca) - jak ją ugotować? Jak i po co jeść?

    Cieciorka, zwana także ciecierzycą lub grochem włoskim, jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. To roślina strączkowa od dawna znana i doceniana w krajach Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnomorskiego. Cieciorka - właściwości i walory prozdrowotne Cieciorka jest bogatym źródłem białka

  • Jak często powinniśmy jeść mięso?

    Dietetycy zalecają, aby trzy razy w tygodniu mięso, dwa razy w tygodniu rybę i dwa razy rośliny strączkowe. To proporcje idealne, ale oczywiście mięsa może być mniej, a za to więcej roślin strączkowych. Wybór należy do nas.

  • Soczewica

    zarówno tej czerwonej, jak i zielonej nie może zabraknąć w zdrowej kuchni. Podobnie jak inne rośliny strączkowe jest dobrym źródłem białka, witamin z grupy B, a także cennego kwasu foliowego, minerałów, błonnika. Doskonale nadaje się do przygotowywania farszów (do warzyw, pierogów, pasztecików

  • Bogactwo świata roślin - specjalnie dla najmłodszych

    Bogactwo świat roślin Rodzina pokarmów roślinnych jest bardzo duża i różnorodna ? to mnogość barw, smaków i tekstur. Roślinne skarby, które przygotowała dla nas natura to m.in.: warzywa i owoce pełne kolorów, smaków i ważnych składników; nasiona roślin strączkowych, które zawierają wartościowe

  • Fasola

    Roślina strączkowa, zdrowa, sycąca, bogata w cenne bialko roślinne i witaminy z grupy B. Doskonała latem (fasolka szparagowa) i zimą (sucha fasola wielu odmian i kolorów). Warto z niej przyrządzać rozmaite dania: od zup i sałatek po pasztety i kotlety. Niemowlę może jeść fasolę od 10. miesiąca.

  • Meksykańska kuchnia

    Warto się nią inspirować, bo w daniach kuchni meksykańskiej jest dużo zdrowych produktów: rośliny strączkowe (przeróżne odmiany fasoli), warzywa (kukurydza, papryka, cebula). Dzieciom spodobają się na pewno kolorowe farsze, zabawne tortille, soczystozielone guacamole, pomidorowa salsa (bez dodatku

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.