Mikroskop otwiera nam wrota do zupełnie innego świata, przede wszystkim tego, czego nasze oczy nie są w stanie zaobserwować. Bo w przybliżeniu to, co wydaje nam się zwykłym okruszkiem, wygląda zupełnie inaczej. Co więcej, obserwacje możemy prowadzić na bazie rzeczy zebranych na dworze, jak i w domu, a jak się okazuje w tym przypadku, kuchenna szafka, czy lodówka, a właściwie ich zawartość – są doskonałym miejscem na poszukiwania tego, co można pod mikroskopem zobaczyć. W tym przypadku pod lupę, a właściwie pod mikroskop wzięto czekoladę, ale nie byle jaką, bo te ze słoika Nutelli.
Pod mikroskopem można obserwować wiele zjawisk, tych przede wszystkim niedostępnych na co dzień. Na lekcjach biologii dzieci dowiadują się, jak wygląda liść z bardzo bliska, jak rośnie pleśń i czy w odrobince zebranego z szafki kurzu, jest jakieś życie. Świat widziany przez mikroskopowy okular wygląda zupełnie inaczej. Tak tez jest w tym przypadku. Na platformie Tik Tok pojawił się film, w którym na szkiełko mikroskopowe trafił… krem czekoladowy! Wszyscy go kojarzą, a dzieci uwielbiają. Chodzi oczywiście o Nutellę. Jak wygląda z bliska?
"To świecie i błyszczy" – piszą internauci pod zamieszczonym filmem. „To jest niesamowite. Nie mogę się napatrzeć na te tafle" – dodaje kolejna z komentujących osób. "Brązowe i białe kropeczki to zapewne cukier. On błyszczy" – czytamy w kolejnej wiadomości pod nagraniem. Pod filmem pojawiło się także wiele wiadomości od osób, które przestrzegają przed spożyciem tego kremu. "To wygląda, jakby tam była cała tablica Mendelejewa. Lepiej to sobie odpuścić"; "Dla ludzi którzy się pytają, czemu to się święci na róż/fiolet, już odpowiadam: cukry zawarte w Nutelli są podświetlone światłem pod próbką i dlatego to daje taki piękny efekt"; "Tam jest tylko cukier i olej palmowy".
I chociaż skład tego produktu jest mocno kontrowersyjny, to jedno jest pewne. Na całym świecie są fani tego słodkiego i wyjątkowego przysmaku, po który chętnie sięgają każdego dnia.
Od ponad pół wieku gości w wielu domach. Niewielu wie, że marka powstała po II wojnie światowej, we Włoszech, a szczyt jej popularności przypadał na lata 80. XX wieku. Pomógł w tym młody cukiernik Pietro Ferrero z północnych Włoch, który szukał sposobu na wykorzystanie kakao w produkcie spożywczym i zaczął eksperymentować w poszukiwaniu idealnej receptury, ale także konsystencji. W 1964 roku pierwszy krem z dodatkiem kakao, orzechów i oleju został przekształcony w Nutellę, dzięki synowi Pietra, Michelowi, który ulepszył samą recepturę i wprowadził na rynek dość charakterystyczny słoik, który w praktycznie niezmienionej formie - pozostał do dziś.