Tych potraw wigilijnych nigdy nie podawaj dziecku. "Najtrudniej w święta ujarzmić babcie"

Święta za pasem, a świeżo upieczeni rodzice często zastanawiają się, jakie potrawy mogą zaserwować swoim dzieciom. Na to pytanie odpowiedziała dietetyczka Michalina Klukowska, która ma kilka rad dla osób, które spędzą pierwsze święta w powiększonym gronie.

Pierogi z kapustą i grzybami, karp, makowiec, barszcz, grzybowa - to tylko kilka pyszności, którymi będziemy zajadać się w wigilię. Warto jednak dwa razy się zastanowić, zanim podamy niektóre z tych potraw najmłodszym. Mgr Michalina Klukowska, dietetyk dziecięcy i kliniczny, która prowadzi na Instagramie profil @u_wojtusia_na_talerzu, opublikowała post z radami, czego nie podawać dzieciom w święta.

Tych świątecznych potraw nie podawaj dzieciom. Dietetyczka odradza

Wśród produktów, których nie należy podawać dzieciom znalazły się grzyby oraz wszystkie potrawy, które zawierają nawet ich niewielką ilość - łazanki, bigos, pierogi czy zupa grzybowa. Wyjątkiem są tu jednak boczniaki i pieczarki, które można wprowadzić do diety dziecka już po 6. miesiącu życia.

Kolejnym składnikiem wymienianym przez dietetyczkę jest miód, który "może zawierać bakterie Clostridium botulinum wywołujące botulizm niemowlęcy, dlatego tez nie należy podawać dzieciom do roku miodu w żadnej formie. Tak, bakterie te mogą przetrwać nawet w wysokiej temperaturze".

Dietetyczka odradza również, podawania dzieciom smażonych ryb i mięs oraz dosładzanych ciast i kompotów. Te ostatnie szczególnie nie powinny znaleźć się w diecie niemowląt. Warto ograniczyć również sól, której nie powinny jeść dzieci poniżej roku.

Wigilijne potrawy dla dzieci. Te produkty podawaj bez wahania

Dzieciom bez obaw podawać można barszcz, pieczoną rybę (oczywiście dokładnie pozbywając się ości), pierogi czy uszka z kapustą kiszoną (bez grzybów). Dzieci powyżej roku mogą jeść ponadto domowe ciasta (z makowcem włącznie), jednak dla niemowląt zostają tylko desery niesłodzone.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.