Hipoglikemia może wystąpić nie tylko u cukrzyków. Czym charakteryzuje się stan niedocukrzenia organizmu?

Hipoglikemia określana jest często jako niedocukrzenie organizmu. Choć pojęcie to kojarzy się głównie z osobami cierpiącymi na cukrzycę, to okazuje się, że hipoglikemia może pojawić się także u osób, które nie zmagają się z tą chorobą. Jakie są przyczyny, objawy i skutki hipoglikemii?

Hipoglikemia: co to za dolegliwość i jakie są jej przyczyny? 

Hipoglikemia — co to za dolegliwość? Hipoglikemia, czyli niedocukrzenie organizmu, to stan, w którym stężenie glukozy we krwi spada do określonego poziomu. O jakich wartościach mowa? O hipoglikemii mówi się wówczas, gdy poziom glukozy we krwi spada poniżej 70 mg/dl (3,9 mmol/l). Do rozwoju hipoglikemii często dochodzi u cukrzyków. Leczenie cukrzycy polega na dążeniu do obniżenia stężenia glukozy we krwi za pomocą leków i odpowiedniej diety. Niekiedy dochodzi do sytuacji, w której chory przyjmuje zbyt dużą dawkę insuliny, co prowadzi do pojawienia się hipoglikemii. Do rozwoju hipoglikemii może dojść także u osób, które nie chorują na cukrzycę. Hipoglikemia może być wynikiem takich czynników, jak:

  • intensywny wysiłek fizyczny
  • spożycie zbyt dużej ilości alkoholu, zwłaszcza na czczo
  • stres i napięcie nerwowe
  • zbyt duża przerwa między kolejnymi posiłkami
  • choroby wątroby, nerek lub tarczycy

Hipoglikemia: objawy ujawniające się w organizmie człowieka

Jak rozpoznać stan organizmu, jakim jest hipoglikemia? Objawy hipoglikemii są uzależnione od czasu trwania stanu obniżenia poziomu cukru we krwi. W początkowej fazie hipoglikemia objawia się m.in.:

  • uczuciem głodu
  • wzrostem ciśnienia i przyspieszonym pulsem
  • nudnościami i wymiotami
  • nerwowością i rozdrażnieniem
  • spadkiem sił

Na wczesnym etapie rozwoju hipoglikemii, można pomóc sobie samemu, np. poprzez spożycie słodkiego napoju. Bagatelizowanie pierwszych objawów hipoglikemii, prowadzi do nasilenia stanu niedocukrzenia organizmu, czego rezultatem są symptomy zbliżone do stanu upojenia alkoholowego. Należą do nich m.in.:

  • zaburzenia mowy
  • problemy z koncentracją
  • zaburzenia orientacji w terenie
  • problemy z koordynacją ruchów

Nieudzielenie na czas pomocy osobie z hipoglikemią, może prowadzić do śpiączki, a w dalszej kolejności nawet do śmierci.   

Zobacz wideo Jak rozpoznać hipoglikemię i pomóc?

Hipoglikemia reaktywna — czym jest?

Co oznacza pojęcie "hipoglikemia reaktywna"? Hipoglikemia reaktywna to spadek poziomu cukru we krwi, do którego dochodzi w ciągu kilku godzin po zjedzeniu posiłku. W związku z tym hipoglikemia reaktywna nazywana jest zamiennie hiperglikemią poposiłkową. Jest to dolegliwość, która najczęściej dotyka osób mających problemy z nieprawidłową pracą gospodarki glukozowo-insulinowej w organizmie.      

Hipoglikemia reaktywna — objawy hipoglikemii poposiłkowej

Czym charakteryzuje się hipoglikemia reaktywna? Objawy hipoglikemii poposiłkowej przypominają objawy hipoglikemii dotykającej cukrzyków we wczesnym jej etapie. Główne symptomy wskazujące na hipoglikemię reaktywną, to:

  • zmęczenie i osłabienie organizmu
  • nerwowość i drażliwość
  • uczucie niepokoju
  • nadmierna potliwość
  • drżenie rąk
  • kołatanie serca  

Hipoglikemia poposiłkowa — przyczyny i leczenie

Hipoglikemia poposiłkowa może mieć kilka przyczyn, a jedną z najczęstszych jest prowadzenie niezdrowego trybu życia. Hipoglikemia reaktywna jest zazwyczaj diagnozowana u osób, które nie spożywają regularnie posiłków lub pomijają je (np. rezygnują ze śniadania), nadużywają alkoholu i palą papierosy. Na rozwój hipoglikemii poposiłkowej bardzo wpływ na również stres i tempo życia. Leczenie hipoglikemii reaktywnej opiera się w głównej mierze na zmianie nawyków żywieniowych i codziennego rytmu dnia. Istotne w przypadku tej dolegliwości jest stosowanie urozmaiconej diety i przyjmowanie posiłków o stałych porach. Warto ponadto zrezygnować z żywności przetworzonej oraz ograniczyć spożycie cukrów prostych. Podstawą diety powinny być produkty będące źródłem zdrowych tłuszczów oraz białka i błonnika.

Hipoglikemia w ciąży — jakie niesie konsekwencje?

Na spadki poziomu cukru we krwi narażone są także kobiety w ciąży. Hipoglikemia w ciąży jest bardzo niebezpiecznym stanem, dlatego niezwykle ważna jest regularna kontrola poziomu cukru we krwi. Hipoglikemia w ciąży może prowadzić do makrosomii (czyli urodzenia zbyt dużego jak na dany wiek płodowy dziecka) oraz małogłowia. Hipoglikemia dotyka przeważnie kobiet zmagających się z cukrzycą ciążową, ale nie jest to regułą. Narażone są na nią także kobiety, które nie spożywają regularnie posiłków albo stosują mało zbilansowaną dietę. Warto wspomnieć również, że hipoglikemia w ciąży często przebiega bezobjawowo, dlatego bardzo istotne są regularne badania.

Zobacz też: Młoda mama zdradza, jak rozpoznano u dziecka cukrzycę. Wymienia niepokojące symptomy choroby

Więcej o: