Jak ozdobić pierniki, to zagadnienie aktualne zwłaszcza w okresie świątecznym. Tego rodzaju wypieki kojarzą się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia. Przepisów na te ciasta i ciasteczka jest bardzo wiele, więc każdy może wybrać taki, który będzie odpowiadał jego kubkom smakowym. Możliwości są nieograniczone, bo mogą być zarówno z bakaliami, jak i z dżemem, marmoladą, czy różnymi rodzajami czekolady. Zdobienia mogą także być wykonane np. z:
Jednym z najbardziej przydatnych narzędzi, które pozwalają na robienie niezwykłych dekoracji, jest szpryca cukiernicza, zwana też dekoratorem do ciast czy strzykawką dekoracyjną. Służy ona do tego, by wyciskać na wypieki masę, którą chcemy je ozdobić. Dzięki różnego rodzaju wymiennym dyszom możliwe jest robienie niezwykłych wzorków, czy nawet malunków, które mogą być bardzo misterne i precyzyjne. Dlatego zastanawiając się, czym ozdobić pierniki, warto wziąć pod uwagę szprycę cukierniczą, która pozwala wykonać unikatowe zdobienia.
Pierniczki są to z reguły niewielkie ciastka, które jednak mają różne kształty, np.: bałwanka, serduszka, gwiazdki, choinki itp. Warto więc wziąć pod uwagę przy podejmowaniu decyzji, jak ozdobić pierniczki, z jaką formą mamy do czynienia. Kształt danego wypieku będzie bowiem determinował wybór zdobienia. I tak np. pierniczek bałwanek może być w całości oblany białą czekoladą czy białym lukrem, a na nim przyklejone mogą być cukrowe koraliki, które będą imitować oczy, nos i usta.
Na pewno należy brać pod uwagę motywy świąteczne, czyli np.: cukrowe laski, płatki śniegu, aniołki. Do ich zdobień można wykorzystywać właśnie również kolorowe lukry, jak również w kolorowe, cukrowe elementy. Dzięki temu słodycze te będą barwne i jeszcze bardziej kuszące — zwłaszcza dla dzieci. A więc jak ozdobić pierniczki świąteczne? Przede wszystkim w miarę posiadanych możliwości kolorami i różnymi wzorami.
W zasadzie powinno się to robić podobnie jak przypadku ciasteczek takich jak pierniki świąteczne. Jak ozdabiać takie wypieki? Można na ich powierzchni malować różne wzory np. spadające płatki śniegu, choinki, gwiazdki. Zdobienia mogą mieć też bardziej elegancki wygląd, gdy będą tylko subtelnie przyklejone do powierzchni ciasta. Mogą to być też różne rysunki, które zrobić mogą nasze dzieci przy pomocy szprycy cukierniczej. Te wzory niekoniecznie będą piękne, ale na pewno wyjątkowe. Do zdobienia nadawać się mogą też różnego rodzaju bakalie, takie jak: wiórki kokosowe, kandyzowane skórki pomarańczy, rodzynki, całe lub tłuczone orzechy.
Zobacz też: Garść piernikowych porad. Kultowe ciasteczka świąteczne będą dzięki nim miękkie, słodkie i aromatyczne