Dali synkowi spróbować kontrowersyjny produkt. Reakcja ich zaskoczyła. "Dzieciom nie wolno ich dawać!"

Rodzice zabrali synka do restauracji, gdzie dali mu do spróbowania grzyby. Na twarzy chłopca pojawiło się wiele emocji, z których najważniejszą było zdziwienie. "Nie wiadomo nawet, czy je polubił, czy nie" - napisał jeden z internautów.

Więcej tematów związanych z życiem rodzinnym na stronie Gazeta.pl

Rozszerzanie diety dziecka to dla niego wspaniała przygoda. Maluszek poznaje nowe smaki, zapachy, faktury jedzenia i jego nieznane wcześniej formy. Jedne rzeczy szybko przypadają mu do gustu i na stałe trafiają do dziecięcego menu, inne zdecydowanie mu nie smakują i później trudno jest go namówić na ponowne spróbowanie. Dzieci przy wszystkim potrafią reagować w niezwykle zabawny sposób, a wielu rodziców uwiecznia te pierwsze spotkania z nowymi smakami.  

Dziecko pierwszy raz jadło grzyby

Na poniższym nagraniu rodzice uwiecznili reakcję swojego dziecka na smak grzybów. Maluszek był zaskoczony tym, co trafiło do jego buzi. Trudno jednoznacznie stwierdzić, czy grzyby mu zasmakowały, czy nie. 

Reakcja chłopca rozbawiła internautów

Pod nagraniem pojawiły się komentarze internautów rozbawionych reakcją małego smakosza:

Tak samo reaguję na grzyby jako dorosły człowiek.
Nie wiadomo nawet, czy je polubił, czy nie.
Doskonale go rozumiem.
Mam tak samo na widok grzybów!
Co za reakcja!
Właśnie dlatego drugi raz ich nie spróbuję.

- pisali. Sporo osób zwróciło uwagę, że takie małe dzieci nie powinny jeść grzybów: 

Mówi się, że dziecku nie powinno się podawać grzybów.
Dzieciom nie wolno ich dawać!

- pisali internauci.

Zobacz wideo Dziecko dziedziczy długi i co dalej? Adwokat: Jest prawnie chronione

Grzyby w diecie dziecka

Grzyby są szczególnym produktem (ryzyko zatrucia) i tych leśnych nie zaleca się podawać dzieciom przed ukończeniem 12. roku życia. Jeśli chodzi o grzyby hodowlane np. pieczarki, można je wprowadzać do diety rocznego maluszka. Pieczarki są niskokaloryczne, a jednocześnie zawierają sporo węglowodanów, błonnika i białka. Dostarczają też witaminę D, wapń i żelazo. 

Więcej o: