Uchwycono reakcje dzieci w łonie matek. Zdjęcie hitem sieci. "Krzywiły się, gdy te jadły jarmuż"

Uśmiech w przypadku marchewki i grymas po jarmużu. Zaskakujące wyniki badań naukowców dają do myślenia. Sprawdzono, jak reagują dzieci w łonie matki na produkty zjedzone przez kobiety.

Jak czytamy na stronie brytyjskiego uniwersytet publicznego w Durham www.durham.ac.uk, naukowcy przeprowadzili badania dotyczące kształtowania się nawyków żywieniowych przed narodzinami. Zespół ekspertów sprawdził, jaki wpływ może mieć na nie dieta matki. W tym celu przeprowadzili skany ultradźwiękowe w 4D ciężarnych kobiet w wieku od 18 do 40 lat będących między 32. a 36. tygodniem ciąży.

Naukowcy uchwycili reakcje dzieci w łonie matek.

Więcej artykułów dotyczących aktualnych wydarzeń przeczytasz na stronie Gazeta.pl.

Plan lekcjiLekcje religii podzielone. Osobno chłopcy i dziewczynki. Plan lekcji oburzył rodziców

Zobacz wideo Kiedy dziecko się zakrztusi. Przede wszystkim nie panikować. Działać!

Kobiety biorące udział w badaniu zostały podzielone na grupy. Pierwszej na 20 minut przed badaniem podano kapsułki ze sproszkowanym jarmużem, drugiej z marchewką, zaś trzeciej nie podano żadnego z warzyw i stanowiła jedynie grupę kontrolną.

Ciężarne uprzednio poproszono, aby tego dnia nie jadły niczego zawierającego jarmuż lub marchewkę.  Naukowcy upewnili się także, że każda z badanych kobiet spożyła taką samą ilość sproszkowanych warzyw. Niektórzy obawiali się, że na ostateczny wynik badań mogą wpłynąć osobiste preferencje danej osoby, czyli fakt, czy lubi ona jarmuż lub marchewkę.

Po 20 minutach od spożycia kapsułek przyszłe mamy poddano badaniu. Na zdjęciach zaobserwowano zaskakującą mimikę ich dzieci. Jeśli ich matki zjadły suszony jarmuż, dzieci krzywiły się i zdawały "grymasić". Natomiast na twarzach tych, których mamy zjadły marchewkę pojawiło się coś na kształt uśmiechu. U dzieci badanych, którym nie podano kapsułek, nie zaobserwowano żadnych reakcji. Badanie może dowodzić, że ludzie czują smak i zapach jeszcze przebywając w ciele matki. Może to nastąpić poprzez wdychanie i połykanie płynu owodniowego w macicy.

Sądzimy, że ta powtarzająca się ekspozycja na smaki przed urodzeniem może pomóc w ustaleniu preferencji żywnościowych po urodzeniu, co może być ważne, gdy myślimy o komunikatach dotyczących zdrowego odżywiania i unikania tzw. food-fussiness w prodesie odstawiania od piersi

- wyjaśnia główna autorka badania, Beyza Ustun cytowana przez portal medicalxpress.com.

W toku kolejny analiz zostanie przebadane to, czy ekspozycja na konkretne smaki w łonie matki, może skutkować przyzwyczajeniem się do nich po narodzinach.

Do kiedy dziecko musi jeździć w foteliku?Do kiedy dziecko musi jeździć w foteliku? Za brak fotelika grozi mandat

Więcej o: