Rodzice zabierają dzieci na grilla i nie myślą o konsekwencjach. "Ma 2 lata, a wczoraj dorwał się do kaszanki"

Słoneczna pogoda i długi weekend sprzyjają grillowaniu. W mediach społecznościowych pojawiają się nagrania z letniej sielanki, na których zarówno rodzice, jak i dzieci bawią się świetnie w otoczeniu dymu i skwierczącego mięsa. Niestety nikt nie myśli wówczas o konsekwencjach tej zabawy.

Więcej o zdrowiu dziecka przeczytasz na Gazeta.pl.

Zarówno na zagranicznych, jak i polskich profilach na TikToku widzimy, że sezon na rodzinne grillowanie trwa w najlepsze. Dzieci układają na ruszcie kiełbaski, przypiekają sobie chleb i asystują rodzicom w przygotowaniu wielkiej uczty.

Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Jeden z ojców ze Stanów Zjednoczonych pochwalił się nawet, że jego kilkuletni syn zdejmuje z gorącego rusztu żeberka i sam obsługuje grilla. Następnie razem zasiadają do jedzenia. W komentarzach nie brakowało słów zachwytu na temat rezolutności malucha, a jeden z internautów stwierdził: "Jadłbym to codziennie".Tu właśnie pojawia się problem: nieodpowiednio przygotowane potrawy z grilla są szkodliwe - szczególnie dla dzieci

Rodzice zabierają dzieci na grilla i nie myślą o konsekwencjach

Niestety wciąż wiele osób nie myśli nawet o wcześniejszym umyciu rusztu, a co dopiero o odpowiedniej obróbce produktów przed wrzuceniem ich na grilla. Mięso ląduje bezpośrednio na ruszcie, z kiełbas cieknie tłuszcz, a dorzucony przez dziecko chleb leży na grillu, aż stanie się czarny. Później trafia to na talerze dzieci. Wraz z toksycznymi, rakotwórczymi związkami, które wytworzyły się w czasie grillowania.

Zasada jest prosta: im więcej tłuszczu wpada do ognia, tym więcej tworzy się toksycznych związków. Są to chociażby WWA, które ulatniają się wraz z powstającym dymem, osiadają na powierzchni grillowanych produktów i są wdychane przez uczestników grilla.

Dlatego jeśli już musimy grillować, zabezpieczajmy produkty folią aluminiową i tackami. Zadbajmy o to, żeby ogień nie był za duży, a jedzenie znajdowało się w bezpiecznej odległości. Nie używajmy chemicznych podpałek. Pod żadnym pozorem nie dawajmy dziecku najbardziej przypalonych kawałków mięsa.

Wakacje z dziećmi (zdjęcie ilustracyjne)1000 zł na wakacje z dziećmi może otrzymać wielu Polaków. Niektórzy więcej

Najlepszym wyborem dla dzieci w czasie grilla będą warzywa np. cukinia, pomidor, czy bakłażan. Odpowiednio przygotowane zachowają swoje właściwości. Jeśli chodzi o mięso, najlepszym wyborem będzie drób. 

Instrukcję dla rodziców zamieściła także na TikToku dietetyczka pediatryczna, która publikuje pod nickiem @jestsmacznie. Zwróciła uwagę na fakt, że dzieci do 3. roku życia nie powinny w ogóle spożywać rzeczy z grilla.

W komentarzach pod jej nagraniem okazało się, że wiele mam nie przejmuje się powyższymi zasadami.

Nie wiem, czy moje dzieci rok skończyły, jak już próbowały kiełbaskę z grilla pieczoną bez skórki.  Minęło już parę lat i mają się dobrze
Mój ma 1,5 roku i je kiełbaskę z grilla
Mój ma niecałe 2 lata, a wczoraj się dorwał do kaszanki z cebulką, zjadł całą i było mało

- pisały internautki. 

Trwa dramatyczna walka z czasem o życie dziewczynekHania i Marysia potrzebują najdroższego leku świata. "Ich szanse maleją z każdą chwilą"

Więcej o: