Interesują Cię wiadomości związane z życiem rodzinnym? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Święta Wielkiej Nocy już pukają do naszych drzwi. Niedługo będziemy cieszyć się odpoczynkiem od zgiełku związanego z pracą czy nauką. Ale wcześniej musimy jednak przygotować dania, które zaserwujemy na świątecznym stole. Jakie potrawy wielkanocne dla dzieci możemy zrobić? Powinny być smaczne, pożywne i przede wszystkim - fantazyjne. Milusińskim spodobają się czekoladowe jajeczka i ciastka w kształcie zajączków. Warto również zaserwować coś zdrowszego, jak zapiekanka warzywna.
Większość potraw, które goszczą na wielkanocnym stole to dania z reguły ciężkostrawne, czasem kwaśne, które mogą nie przypaść dzieciom do gustu. Co podać zamiast tego? Dobrym wyborem będą zmodyfikowane tradycyjne przepisy, w tym:
W wielu domach pojawia się pewien problem. Dzieci nie zawsze chcą jeść warzywa. Niektóre uważają nawet, że chipsy to sałatka, bo w końcu są robione z ziemniaków. Jarzyny można podać jednak w taki sposób, by nawet największy niejadek się nimi zainteresował.
Dobrym rozwiązaniem są wszelkie zapiekanki warzywne - to sposób, by do diety dziecka przemycić nieco warzyw i mikroelementów. Zapomnijcie jednak o ciężkostrawnej cebuli - dużo lepiej sprawdzi się por, którego smak jest nieco łagodniejszy.
Jak zachęcić dziecko do zjedzenia pomidora? Serwując małe muchomorki! Wystarczy odpowiednio pokroić pomidorki koktajlowe, ułożyć na sałacie, by zyskać grzybową łączkę, której nie oprze się żaden maluch. Spód grzybka można zrobić, np. z małych, okrągłych mozzarelli lub przepiórczych jajek, wierzch zaś z przekrojonych na pół pomidorków. Całość połącz ze sobą majonezem.
Inne rozwiązanie to pomidorowo-serowe tulipany. Natnij je w formie ząbków, nafaszeruj twarożkiem i ułóż na talerzu. Za łodyżki posłużą długie szczypiorkowe wąsy. Każde dziecko z chęcią schwyci taki smakołyk.
Wasze pociechy kręcą nosem na zwyczajne jajka na twardo, bo są nudne? Nic straconego! Produkt ten jest na tyle uniwersalny, że łatwo wyczarować z niego różne przysmaki. Pierwszym z nich jest pasta jajeczna, którą możesz wzbogacić szczypiorkiem, rzodkiewką lub awokado. Kilka ciekawych pomysłów znajdziecie tutaj.
Ciekawym pomysłem będzie przygotowanie jajek faszerowanych. Tutaj również możecie puścić wodzę fantazji. Świetnie sprawdzają się połączenia z majonezem, twarożkiem i koncentratem oraz z awokado lub łososiem. Pamiętajcie o tym, by je przyprawić.
Jak przekonać niejadka do spróbowania przysmaku? Wystarczy trochę kreatywności, by zamienić zwykłe danie w coś fantazyjnego. Zwykła jajecznica może stać się czymś niesamowitym, jeśli ułożysz ją w kształcie zajączka lub kurczaczka i przyozdobisz ją warzywami, zmieniając w iście świąteczne danie.
Świąteczne śniadanie nie może odbyć się bez słodyczy. Nasi milusińscy na nie czekają najbardziej. Co więc można przygotować? Dzieci kochają czekoladę, więc świetnym pomysłem będzie zrobienie jajeczek. Warto zaprosić pociechy do wspólnego ich tworzenia. Będą miały przy okazji świetną zabawę. Dobrze byłoby, gdyby w menu pojawiło się jakieś ciasto. Z Wielkanocą najbardziej kojarzy się mazurek, jednak dzieci z reguły nie przepadają za bakaliami. Na szczęście nie trzeba dodawać ich do wypieku. Zamiast tradycyjnego ciasta można też przygotować deserki w pucharkach. Wyglądają bajecznie i są bardzo pożywne. Łatwo również przemycić w nich dodatki w postaci owoców.
Edziecko.pl jest dla Was i dla Was piszemy o życiu rodzinnym. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.