Niezwykła sesja zdjęciowa. Pokazuje diety dzieci z różnych części świata i związane z nimi historie

Fotograf Gregg Segal stworzył niezwykłą serię zdjęć pokazującą dzieci z rozmaitych zakątków świata. Bohaterów swoich fotografii uwiecznił wraz z tym, co zwykle jedzą w ciągu tygodnia. Zdjęcia pokazują ich nawyki żywieniowe, a także sytuację materialną ich rodziców.

Gregg Segal to utalentowany, wielokrotnie nagradzany amerykański fotograf, w którego obiektywie pojawiają się głównie ludzie. Fotografuje mężczyzn, kobiety i dzieci w ich naturalnym środowisku i jednocześnie bardzo wyraźnym społecznym kontekście. Nawiązuje do historii, polityki, aktualnych problemów, z którymi boryka się ludzkość, w tym zanieczyszczenie środowiska. Jego prace charakteryzują ostre kontrasty i zestawienia, które mają skłonić widza do refleksji. 

Tygodniowe menu w obiektywie fotografa

Segal, w czasie swoich licznych podróży po całym świecie, uważnie przyglądał się dzieciom i ich diecie. W efekcie stworzył niezwykłą serię zdjęć pokazujących małych mieszkańców wszystkich kontynentów wraz ze wszystkim, co zjadają w ciągu tygodnia. 

Zobacz wideo Co czyni rekiny tak przerażającymi? Poza szczękami oczywiście [PRACOWNIA BRONKA]

Ciastka i owoce

Oto siedmioletni Williams. Mieszka w USA, ale jest uchodźcą z Wenezueli. W Stanach brakuje mu arep ukochanej babci (rodzaj tortilli z mąki kukurydzianej) i duszonego kurczaka. Opowiedział fotografowi, że w drodze z Wenezueli przez długi czas dostawał do jedzenia tylko chleb, wodę, ciastka i owoce.   

 

Kickboxing jest lepszy niż gotowanie

Rosalie pochodzi z Nicei. Jak większość dzieci, które dorastają w basenie Morza Śródziemnego, dziewczynka je dużo ryb, zwłaszcza sardynek. Umie już samodzielnie przyrządzić kilka potraw np. soczewicę z kiełbasą, dzięki tacie, który jest restauratorem, ale od gotowania woli kickboxing.

 

Stek z plasterkami banana

Kawakanih Henrico mieszka na eleganckich przedmieściach Brasilii. Chłopiec lubi samodzielnie wymyślać przekąski. Wśród jego ulubionych jest suflet czekoladowy, Nutella, „brigadeiro", czyli kulka pieczonego skondensowanego mleka i czekolady. Jego wujek wymyślił rodzinny przysmak - stek z plasterkami banana. Kawakanih go uwielbia.

 

Kolekcjonerka monet

Siti Khaliesah z Kuala Lumpur mówi po mandaryńsku i zbiera wszelkiego rodzaju monety. Podobnie, jak dzieci na całym świecie uwielbia makarony, zwłaszcza spaghetti carbonara.

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA