Syrop z pędów sosny jest niezastąpiony w przypadku kaszlu, chrypki, przeziębienia, ale co najważniejsze także gdy chcemy budować odporność. Wszystko za sprawą naturalnych olejków z sosny. Mają one działanie wykrztuśne i odkażające. Działają bakteriobójczo, więc często są nazywane naturalnym antybiotykiem.
Najważniejszą sprawą jest odpowiedni czas zbierania pędów sosny. Tylko wtedy syrop będzie miał odpowiednie właściwości.
Aby syrop z pędów sosny miał wszystkie wartościowe właściwości, ważna jest pora zbiorów pędów. Najlepszy czas na zbieranie pędów sosny rozpoczyna się na przełomie kwietnia i maja i trwa przez cały maj.
Na syrop z pędów sosny najlepiej sprawdzą się miękkie, jasnozielone pędy. Wybierajmy te o długości 10-12 centymetrów i te otoczone brązową, lepką otoczką.
Jak zrobić syrop z pędów sosny? Składniki:
Jak zrobić syrop z pędów sosny? Przygotowanie:
Pędy sosny odkładamy na słońcu. Po 2 godzinach, kiedy wyjdą z nich wszystkie robaki, myjemy je pod wodą i kroimy na małe kawałeczki. Ewentualnie tak przygotowane pędy można ubić tłuczkiem, to przyspieszy wypuszczanie soków, ale nie jest to konieczne.
Pędy sosny przekładamy do słoików lub butelek i zasypujemy je równomiernie cukrem. Dodajemy odrobinę wody. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w nasłonecznionym miejscu. Po 3 tygodniach należy przecedzić syrop i zawekować. Przechowujemy go w ciemnym, chłodnym miejscu.