Jak zrobić syrop z pędów sosny? Prosty przepis na syrop domowej roboty, który wzmocni odporność dziecka

Pędy sosny są częstym składnikiem syropów dla dzieci. A gdyby tak samodzielnie przygotować syrop z pędów sosny? Dzięki tej miksturze wzmocnimy odporność dziecka, a dodatkowo przyda się on, gdy pociechy będą miały kaszel. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

Jak zrobić syrop z pędów sosny? Jak działa syrop z pędów sosny?

Syrop z pędów sosny jest niezastąpiony w przypadku kaszlu, chrypki, przeziębienia, ale co najważniejsze także gdy chcemy budować odporność. Wszystko za sprawą naturalnych olejków z sosny. Mają one działanie wykrztuśne i odkażające. Działają bakteriobójczo, więc często są nazywane naturalnym antybiotykiem.

Najważniejszą sprawą jest odpowiedni czas zbierania pędów sosny. Tylko wtedy syrop będzie miał odpowiednie właściwości.

Zobacz wideo Z cebuli i nie tylko! Domowe syropy z warzyw i owoców wspomogą twoją odporność i pomogą w walce z przeziębieniem [PRZEPISY]

Jak zrobić syrop z pędów sosny? Kiedy zbierać młode pędy sosny?

Aby syrop z pędów sosny miał wszystkie wartościowe właściwości, ważna jest pora zbiorów pędów. Najlepszy czas na zbieranie pędów sosny rozpoczyna się na przełomie kwietnia i maja i trwa przez cały maj.

Na syrop z pędów sosny najlepiej sprawdzą się miękkie, jasnozielone pędy. Wybierajmy te o długości 10-12 centymetrów i te otoczone brązową, lepką otoczką.

Jak zrobić syrop z pędów sosny? Przepis

Jak zrobić syrop z pędów sosny? Składniki:

  • 1 kg młodych pędów sosny
  • 1 kg cukru
  • szklanka wody

Jak zrobić syrop z pędów sosny? Przygotowanie:  

Pędy sosny odkładamy na słońcu. Po 2 godzinach, kiedy wyjdą z nich wszystkie robaki, myjemy je pod wodą i kroimy na małe kawałeczki. Ewentualnie tak przygotowane pędy można ubić tłuczkiem, to przyspieszy wypuszczanie soków, ale nie jest to konieczne.

Pędy sosny przekładamy do słoików lub butelek i zasypujemy je równomiernie cukrem. Dodajemy odrobinę wody. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w nasłonecznionym miejscu. Po 3 tygodniach należy przecedzić syrop i zawekować. Przechowujemy go w ciemnym, chłodnym miejscu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.