Syrop z pokrzywy - przepis. Lekarstwo domowe roboty, które wzmocni odporność dziecka

Syrop z pokrzywy to znany od pokoleń naturalny środek leczniczy. Podnosi odporność i dodatkowo jest pomocny w walce z przeziębieniem. Jak zrobić syrop z pokrzywy? Przepis jest naprawdę prosty.

Syrop z pokrzywy – przepis. Jak działa syrop z pokrzywy?

Syrop z pokrzywy sprawdza się w przypadku wielu dolegliwości. To świetny pomysł, aby przygotować syrop z pokrzywy zawczasu i stosować go między innymi podczas przeziębień. Warto wiedzieć, że syrop z pokrzywy wzmocni też odporność i można podawać go dzieciom. Zaleca się więc stosowanie syropu z pokrzywy głównie jesienią i zimą, ponieważ zawiera dużo witaminy C.

Ponadto ten naturalny środek leczniczy pomoże przy kobiecych dolegliwościach – takich jak zaburzenia miesiączkowania. Działa też  moczopędnie i przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.

Syrop z pokrzywy - przepis

Syrop z pokrzywy – przepis. Składniki:

  • kilogram świeżych liści pokrzywy
  • 150 g cukru
  • 1,5 l wody
  • sok z jednej cytryny

Syrop z pokrzywy – przepis. Przygotowanie:

Pokrzywę myjemy i przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą i gotujemy. Powinna gotować się około godziny na bardzo wolnym ogniu. Następnie odcedzamy napar, dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Ponownie zagotowujemy mieszaninę. Tak przygotowany syrop z pokrzywy przelewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy. Konieczna jest pasteryzacja. Tak przygotowany syrop z pokrzywy można przechowywać do sześciu miesięcy.

Zobacz wideo Syrop z cebuli łagodzi każdy rodzaj kaszlu

Syrop z pokrzywy – przepis. Kiedy nie stosować syropu z pokrzywy?

Należy się zapoznać z przeciwskazaniami stosowania syropu z pokrzywy. To bardzo ważne, szczególnie jeśli zamierzamy syrop z pokrzywy podawać najmłodszym. Można skonsultować się z lekarzem, jednak na pewno nie powinny stosować go osoby, które chorują na cukrzycę.

Nie zaleca się go także w przypadku nowotworów, mięśniaków, krwawień z dróg rodnych oraz przewlekłych chorób nerek. Syropu z pokrzywy powinny też unikać osoby, które mają problem z przyswajaniem żelaza.

Więcej o:
Copyright © Agora SA