Syrop z pokrzywy sprawdza się w przypadku wielu dolegliwości. To świetny pomysł, aby przygotować syrop z pokrzywy zawczasu i stosować go między innymi podczas przeziębień. Warto wiedzieć, że syrop z pokrzywy wzmocni też odporność i można podawać go dzieciom. Zaleca się więc stosowanie syropu z pokrzywy głównie jesienią i zimą, ponieważ zawiera dużo witaminy C.
Ponadto ten naturalny środek leczniczy pomoże przy kobiecych dolegliwościach – takich jak zaburzenia miesiączkowania. Działa też moczopędnie i przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.
Syrop z pokrzywy – przepis. Składniki:
Syrop z pokrzywy – przepis. Przygotowanie:
Pokrzywę myjemy i przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą i gotujemy. Powinna gotować się około godziny na bardzo wolnym ogniu. Następnie odcedzamy napar, dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Ponownie zagotowujemy mieszaninę. Tak przygotowany syrop z pokrzywy przelewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy. Konieczna jest pasteryzacja. Tak przygotowany syrop z pokrzywy można przechowywać do sześciu miesięcy.
Należy się zapoznać z przeciwskazaniami stosowania syropu z pokrzywy. To bardzo ważne, szczególnie jeśli zamierzamy syrop z pokrzywy podawać najmłodszym. Można skonsultować się z lekarzem, jednak na pewno nie powinny stosować go osoby, które chorują na cukrzycę.
Nie zaleca się go także w przypadku nowotworów, mięśniaków, krwawień z dróg rodnych oraz przewlekłych chorób nerek. Syropu z pokrzywy powinny też unikać osoby, które mają problem z przyswajaniem żelaza.