Ciasta na komunie. Te wypieki zawsze się sprawdzają i zachwycają gości

Urządzenie komunii w domu to nie tylko tańsze rozwiązanie niż zaproszenie gości do restauracji. To także bezpieczniejsza opcja w trudnym okresie pandemii. Menu jednak wymaga solidnego przemyślenia. Jakie ciasta na komunię podać? Podpowiadamy!

Ciasta na komunię. Prosty sernik z rodzynkami

składniki:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • szklanka cukru białego
  • zapach waniliowy
  • 100 g masła
  • 6-7 jajek
  • dwie duże garści rodzynek

przygotowanie:

Rodzynki namocz w gorącej wodzie. Odstaw na czas przygotowywania ciasta. Oddziel białka od żółtego. Białka ubij na sztywną masę i odstaw. Żółtka, cukier, masło ubij porządnie. Dodaj budyń śmietankowy i zapach waniliowy oraz ser. Wszystko porządnie miksuj. Na koniec dodaj białka. Delikatnie je wmieszaj w masę, najlepiej drewnianą łyżką. Na koniec dodaj odsączone z wody rodzynki. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika zostaw ciasto w środku do całkowitego wystudzenia – najlepiej na całą noc.

Ciasta na komunie. Tort truskawkowy

składniki:

  • 50 dag truskawek,
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • szklanka mleka,
  • 3 żółtka,
  • łyżeczka masła,
  • 12 g żelatyny,
  • cukier waniliowy
  • 2 paczki biszkoptów,
  • 7 łyżek cukru,

przygotowanie:

Umyj i oczyść truskawki. Żelatynę namocz w 125 ml wody. Zagotuj mleko z 4 łyżkami cukru, cukrem waniliowym. Do przestudzonego mleka wbij żółtka i znowu podgrzej. Powinien powstać dość rzadki budyń. Do kremu wlej żelatynę. Wymieszaj i wystudź. Tortownicę posmaruj masłem, posyp pozostałym cukrem. Rozłóż biszkopty. Do masy budyniowej wlej śmietankę. Wymieszaj. Rozłóż 1/3 masy na biszkoptach, połóż na niej pokrojonego truskawki. Powtórz czynność trzy razy. Wierzch udekoruj truskawkami. Wstaw do lodówki na całą noc.

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Ciasta na komunie. Raffaello

składniki:

  • pół litra mleka,
  • 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej,
  • 2 płaskie łyżki maki pszennej,
  • paczka krakersów,
  • kostka masła, cukier waniliowy,
  • 1 szklanka cukru,
  • szklanka wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Zagotuj mleko z cukrem, odlej tylko pół szklanki. Mąkę rozmieszaj ½ szklanki mleka. Wlej do pozostałego mleka i mieszaj, aby zrobił się budyń. Wystudź masę. Dodaj masło i wiórki. Utrzyj na gładki krem. Wyłóż blaszkę krakersami. Posmaruj je częścią masy i ponownie połóż krakersy. Przekładaj masę i krakersy aż do wyczerpania składników. Posyp całość obficie wiórkami. Zostaw na noc w lodówce.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.