składniki:
przygotowanie:
Rodzynki namocz w gorącej wodzie. Odstaw na czas przygotowywania ciasta. Oddziel białka od żółtego. Białka ubij na sztywną masę i odstaw. Żółtka, cukier, masło ubij porządnie. Dodaj budyń śmietankowy i zapach waniliowy oraz ser. Wszystko porządnie miksuj. Na koniec dodaj białka. Delikatnie je wmieszaj w masę, najlepiej drewnianą łyżką. Na koniec dodaj odsączone z wody rodzynki. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika zostaw ciasto w środku do całkowitego wystudzenia – najlepiej na całą noc.
składniki:
przygotowanie:
Umyj i oczyść truskawki. Żelatynę namocz w 125 ml wody. Zagotuj mleko z 4 łyżkami cukru, cukrem waniliowym. Do przestudzonego mleka wbij żółtka i znowu podgrzej. Powinien powstać dość rzadki budyń. Do kremu wlej żelatynę. Wymieszaj i wystudź. Tortownicę posmaruj masłem, posyp pozostałym cukrem. Rozłóż biszkopty. Do masy budyniowej wlej śmietankę. Wymieszaj. Rozłóż 1/3 masy na biszkoptach, połóż na niej pokrojonego truskawki. Powtórz czynność trzy razy. Wierzch udekoruj truskawkami. Wstaw do lodówki na całą noc.
składniki:
Przygotowanie:
Zagotuj mleko z cukrem, odlej tylko pół szklanki. Mąkę rozmieszaj ½ szklanki mleka. Wlej do pozostałego mleka i mieszaj, aby zrobił się budyń. Wystudź masę. Dodaj masło i wiórki. Utrzyj na gładki krem. Wyłóż blaszkę krakersami. Posmaruj je częścią masy i ponownie połóż krakersy. Przekładaj masę i krakersy aż do wyczerpania składników. Posyp całość obficie wiórkami. Zostaw na noc w lodówce.