Jajka nadziewane na Wielkanoc. Najlepsze przepisy, które zasmakują też dzieciom

Nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkanocnych bez dań z jajek. Jajka nadziewane na Wielkanoc to wręcz pozycja obowiązkowa na każdym śniadaniu. Jak przyrządzić jajka nadziewane na Wielkanoc, aby także dzieci zjadły je ze smakiem? Zdradzamy nasze trzy najlepsze, sprawdzone przepisy.

Jajka nadziewane na Wielkanoc. Jajka nadziewane szynką

Składniki:

  • 5 jajek
  • kilka plasterków szynki
  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 2 rzodkiewki
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój wzdłuż. Wyjmij delikatnie żółtka i przełóż je do miski. Rozgnieć widelcem, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę szynkę. Wymieszaj. Dodaj natkę, szczypiorek (możesz pominąć te dodatki, jeśli dziecko nie przepada za nimi), dopraw do smaku i wymieszaj wraz z majonezem i musztardą. Połówki jajek wypełnij farszem. Udekoruj rzodkiewką i szczypiorkiem.

Jajka nadziewane na Wielkanoc. Jajka nadziewane pieczarkami

Składniki:

  • 5 jajek
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: Ugotuj jajka na twardo. Obierz ze skorupek i przekrój na pół. Wyjmij żółtka, przełóż je do miski. Pieczarki umyj, obierz i pokrój drobno. Podsmaż je na patelni, na oleju, wraz z czosnkiem. Powinny być lekko zarumienione. Wystudź. Dopiero wystudzone wymieszaj z żółtkami i majonezem. Dodaj pietruszkę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładaj do połówek białek.

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Jajka nadziewane na Wielkanoc. Jajka nadziewane suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 łyżka majonezu
  • 5 suszonych pomidorów
  • szczypiorek lub pietruszka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: Ugotuj jajka na twardo. Obierz ze skorupek i przekrój na pół. Wyjmij żółtka, przełóż je do miski. Żółtka rozgnieć widelcem. Suszone pomidory pokrój drobno lub zblenduj na gładką masę. Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw do smaku i przełóż do połówek białek. Udekoruj szczypiorkiem lub pietruszką.

Więcej o: