Mazurek bez pieczenia na Wielkanoc. Przepis na wielkanocne ciasto z herbatników, które wykonasz i ozdobisz z dziećmi

Mazurek wielkanocny jest tradycyjnym świątecznym ciastem. Jeśli nie lubisz piec i chcesz zaoszczędzić czas, skorzystaj z łatwego przepisu na mazurek z herbatników, który z łatwością przygotujesz z dziećmi.

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. W tym roku pierwszy dzień świąt wypada już w niedzielę 4 kwietnia, a drugi, czyli Lany Poniedziałek, 5 kwietnia. Święta są dla wielu rodzin odskocznią od codziennych obowiązków. Zapominają wówczas o pracy i nauce, delektując się czasem spędzonym w gronie najbliższych. Świąteczną atmosferę odczuwa się już podczas samych przygotowań do świąt wielkonocnych, dlatego warto zaangażować się w nie całą rodziną. Zamiast odkładać ustalenie świątecznego menu na ostatnią chwilę, można przemyśleć je odpowiednio wcześniej, dzięki czemu nie tylko uniknie się stania w kolejkach po zakupy, ale także zaoszczędzi czasu spędzonego w kuchni.

Mazurek bez pieczenia na Wielkanoc

Jednym z najbardziej tradycyjnych ciast na Wielkanoc jest mazurek. Niestety, wiele osób rezygnuje z przygotowywania tego przysmaku, zakładając, że jest pracochłonny. To błąd, gdyż zarówno w proces robienia ciasta, jak i jego dekorowanie można zaangażować dzieci, doskonale się przy tym bawiąc. Wystarczy skorzystać z nieco uproszczonych metod przyrządzania świątecznej słodyczy. W artykule przygotowaliśmy prosty przepis na mazurek wielkanocny bez pieczenia. Zaopatrz się w dużą ilość bakalii w postaci migdałów, rodzynków, orzechów oraz kandyzowanych owoców i pozwól dziecku wykazać się fantazją. Niech ułoży na powierzchni mazurka fantazyjne wzory według własnego uznania.

Mazurek bez pieczenia z herbatnikami

Składniki:

  • 100 g masła
  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 g pełnoziarnistych herbatników
  • 2 łyżki kakao
  • bakalie, orzechy, wiórki kokosowe i kandyzowane owoce do dekoracji
  • 150 g gorzkiej czekolady

Sałatka warstwowaSałatka wielkanocna: z szynką konserwową, warstwowa, jarzynowa bez majonezu. Przełam tradycję

Sposób przygotowania:

  • Pokrusz herbatniki, a następnie przełóż je miski lub kielicha blendera (o ile dysponujesz blenderem kielichowym), dodaj kakao i blenduj na gładką masę.
  • W oddzielnym garnuszku rozpuść masło.
  • Dodaj roztopione masło do herbatników, po czym dokładnie zagnieć ciasto.
  • Foremkę do pieczenia wysmaruj masłem, a następnie wlej do niej ciasto i włóż na pół godziny do lodówki.
  • W oddzielnym rondelku pokrusz czekoladę, dodaj śmietanę oraz łyżkę masła.
  • Rozpuść wszystkie składniki, doprowadź do ich wrzenia i poczekaj, aż się wymieszają.
  • Wlej przestudzony krem do kruchego ciasta i ponownie włóż do lodówki na około dwie godziny.\
  • Wyjmij mazurka i pozwól udekorować go dzieciom.

Jajka faszerowane na WielkanocJajka faszerowane na Wielkanoc. Sprawdzone wielkanocne przepisy na proste i tanie przekąski

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą
Więcej o: