Potrawy wielkanocne. Przepisy na Wielkanoc na proste dania z jajek, idealne, gdy masz mało czasu

Wielkanoc już za kilka godzin. Wielka Sobota to czas ostatnich porządków i przygotowywania ostatnich potraw. Jeśli wcześniej nie zdążyliście nic ugotować, spokojnie, jest jeszcze chwila. Uratują was nasze proste przepisy na potrawy wielkanocne. Przepisy na Wielkanoc na proste dania z jajek przygotujesz zaledwie w parę chwil. Oto nasze sprawdzone przepisy. Możesz do pomocy zaangażować także dzieci. To będzie wspaniała zabawa!

Potrawy wielkanocne. Przepisy na Wielkanoc na proste dania z jajek. Sałatka z sosem tatarskim i jajkiem

Składniki:

  • plasterki dobrej, wędzonej szynki
  • 5 marynowanych grzybków
  • 5 korniszonów
  • czerwona cebula
  • 6 jajek
  • szczypiorek

Składniki na sos tatarski:

  • 3 marynowane pieczarki
  • 3 korniszonów
  • cebula
  • majonez
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie: Zwiń szynkę w ruloniki i ułóż na półmisku. Ugotuj jajka w międzyczasie. Na talerzu, wokół szynki, rozkładaj pokrojone korniszony, połówki jajek i marynowane grzyby. Posyp wszystko pokrojonym drobno szczypiorkiem oraz posiekaną drobno cebulą. Przygotuj sos tatarski. Wszystkie składniki pokrój w bardzo drobną kostkę. Wymieszaj z kilkoma łyżkami majonezu i dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej sałatkę.

Potrawy wielkanocne. Przepisy na Wielkanoc na proste dania z jajek. Pasta jajeczna

Składniki:

  • 6 jajek
  • dwie łyżki musztardy francuskiej
  • kilka łyżek majonezu
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: Ugotuj jajka na twardo. Po przestudzeniu obierz je i włóż do pojemnika blendera. Pokrój drobno szczypiorek. Zmiksuj jajka z majonezem, musztardą i przyprawami. Na koniec dodaj szczypiorek i wymieszaj pastę łyżką.

Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka

Potrawy wielkanocne. Przepisy na Wielkanoc na proste dania z jajek. Jajka faszerowane groszkiem

Składniki:

  • 5 jajek
  • pół puszki zielonego groszku
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: Ugotuj jajka i przestudź je. Dopiero wtedy obieraj ze skorupek. Przekrój je na pół i wyjmij delikatnie żółtka. Żółtka zblenduj razem z groszkiem i przeprawami. Następnie dodaj serek mascarpone. Gładką masą faszeruj jajka.

Więcej o: