Ciasta na Wielkanoc 2021. Szarlotka to tradycja, ale są jej różne rodzaje. Jeden z nich uwielbiają wszyscy

Ciasta na Wielkanoc to coś, czego nie może zabraknąć na stole. Każdy ma ochotę, by zjeść coś słodkiego po obiedzie. Tradycyjne ciasta znają i uwielbiają wszyscy. Do jednych z takich deserów należy szarlotka. Można ją przygotować jednak w różnych wersjach. Która z nich najbardziej zasmakuje zarówno dorosłym jak i najmłodszym członkom rodziny?

Ciasta na Wielkanoc, jakie goszczą na polskich stołach to zwykle sernik, babka piaskowa, mazurek i szarlotka. Towarzyszą nam od lat i kojarzą się z dzieciństwem. Wszystkie te ciasta można przygotować w oryginalny sposób, tak aby zrobiły wrażenie na wszystkich. Ale który rodzaj szarlotki smakuje nam najbardziej? 

Szarlotka - czyli ciasto z jabłkami można przygotować na różne sposoby. Te najbardziej popularne szarlotki to: "Żydowski" jabłecznik, Apple pie - amerykańska szarlotka, Ciasto jabłkowo- marcepanowe, irlandzka szarlotka na cieście ziemniaczanym, szarlotka królewska i krucha szarlotka (która ostatnio coraz częściej podawana jest z lodami). 

Jajka faszerowane na WielkanocJajka faszerowane na Wielkanoc. Sprawdzone wielkanocne przepisy na proste i tanie przekąski

Ciasto na Wielkanoc. Krucha szarlotka z lodami idealna na deser. Dzieci ją uwielbiają 

Dzieci uwielbiają kruchą szarlotkę z lodami. Taką jednak podaje się na ciepło. Dlatego warto podgrzać ciasto w piekarniku lub mikrofalówce po świątecznym obiedzie. 

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm) na ciasto: 

  • 250-300 g mąki pszennej np. szymanowskiej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100-120 g dobrego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny i trochę startej skórki cytrynowej
  • 1/2 opakowania (czyli ok. 5 g) cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki (ew. nieco więcej) dobrej kwaśnej śmietany 22 proc.
  • szczypta soli

Składniki na mus jabłkowy:

  • około 1 kg kwaśnych, soczystych jabłek dowolnej odmiany, obranych, bez gniazd nasiennych, startych na grubej tarce albo poszatkowanych na tarce do mizerii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sok z cytryny
  • cukier puder do smaku, ew., jak ktoś lubi, trochę rodzynek
  • Oraz:
  • garść tartej bułki, a jeszcze lepiej startych albo drobno pokruszonych biszkoptów

Jak przygotować kruchą szarlotkę? 

Robimy ciasto: mieszamy mąkę z proszkiem i solą, dodajemy kawałki bardzo zimnego masła, szybko wyrabiamy kruszonkę. Dodajemy żółtko, sok i skórkę z cytryny, oba rodzaje cukru oraz śmietanę - tyle, aby ciasto dało się zagnieść w kulę. Tę kulę kroimy na pół, jedną część wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę (lub na noc). Drugą część zamrażamy. Kiedy pierwsza część ciasta odleży swoje w lodówce, wyjmujemy ją i wylepiamy tortownicę wyłożoną kawałkiem pergaminu, formując lekko podwyższony brzeg. Przygotowany spód gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 180 st. C na złoty kolor. Potem równomiernie posypujemy okruchami biszkoptów lub bułką tartą.

Przygotowujemy masę jabłkową: starte jabłka przyprawiamy cynamonem, sokiem z cytryny i cukrem (nie jest to konieczne - zależy, czy odpowiada nam kwaśny smak jabłek, czy wolimy, aby ciasto było słodkie), ewentualnie dodajemy rodzynki. Masę kładziemy na podpieczonym spodzie - okruszki są po to, aby sok z jabłek nie rozmoczył nam ciasta - i wyrównujemy powierzchnię. Następnie wyjmujemy zamrożoną porcję ciasta i ścieramy ją na grubej tarce wprost na jabłka - starte ciasto ma zupełnie przykryć warstwę owoców. Koniec przygotowań - szarlotka wędruje do piekarnika na godzinę. Po wyjęciu można posypać ją cukrem pudrem. Nadaje się do jedzenia od razu po wyjęciu z pieca, jest pyszna na gorąco, a najlepsza - z lodami. 

* Uwaga: ponieważ chłodzenie ciasta długo trwa, a jest konieczne (inaczej szarlotka nie będzie krucha), najlepiej po prostu podwoić albo potroić ilość składników i zrobić ciasto na zapas, podzielić je na porcje i zamrozić. Kiedy przyjdzie wam ochota na kolejną szarlotkę, będzie jak znalazł. 

Ciasta na Wielkanoc. Szarlotka królewska 

Szarlotka królewska to ciasto, które robiły nasze babcie. Jest nieco trudniejsza w przygotowaniu niż krucha szarlotka, ale także skrada serca gości. Oto przepis na szarlotkę królewską:

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 160 g cukru
  • 100 g mąki tortowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki na warstwę jabłkową:

  • 1,5 l prażonych jabłek
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym
  • Składniki na warstwę śmietanową:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek gorącej wody

Dodatkowo:

  • 100g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Przygotuj biszkopt: białka umieść w dużej misce. Dodaj szczyptę soli i ubij białka na sztywną pianę. Kiedy piana będzie już sztywna zacznij stopniowo dodawać cukier, za każdym razem dokładnie miksując. Nie przerywając miksowania dodaj żółtka i wymieszaj na jednolitą masę. Do miski z masą jajeczną przesiej oba rodzaje mąki i zmiksuj na najniższych obrotach do połączenia składników.

Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz około 30-35 minut, aż biszkopt się zrumieni. Upieczony biszkopt odstaw do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotuj warstwę jabłkową: prażone jabłka umieść w garnuszku i podgrzej na średnim ogniu. Gdy jabłka będą już gorące, wsyp do nich galaretki cytrynowe i wymieszaj energicznie, aż proszek całkowicie się rozpuści. Przełóż masę jabłkową do tortownicy z ostudzonym biszkoptem i wstaw do lodówki do stężenia.

Przygotuj warstwę śmietanową: mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając oba rodzaje cukru.

Żelatynę zalej 5 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą. Jeśli żelatyna nie będzie chciała się rozpuścić podgrzej ją dodatkowo w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, uważając jednak aby żelatyna się nie zagotowała.

Rozpuszczoną żelatynę dokładnie wymieszaj z dwiema łyżkami bitej śmietany. Dodaj kolejne dwie łyżki bitej śmietany, ponownie dokładnie wymieszaj, i tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z bitą śmietaną. Wymieszaj do otrzymania jednolitej masy.

Przełóż masę śmietanową na schłodzone ciasto i wyrównaj wierzch. Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i posyp nią wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny aby stężało.

Ciasta na Wielkanoc. A może szarlotka w formie deseru? To wersja dla leniwych, ale równie pyszna

W przygotowaniu tego ciasta na Wielkanoc może pomóc dziecko. Te deser jest banalny do wykonania, a bardzo smaczny. 

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Jabłka pokrój w półplasterki i wymieszaj z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem. W osobnej misce wymieszaj płatki owsiane z mąką pszenną, brązowym cukrem, sodą oczyszczoną, solą i rozpuszczonym masłem (masa powinna być grudkowata jak na kruszonkę). Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i wsyp na jej dno 2/3 ciasta. Rozprowadź ciasto po całej blaszce i dociśnij je do dna. Na cieście rozłóż pokrojone jabłka i rozsyp na nich pozostałą porcję ciasta (również lekko dociskając). Wstaw blaszkę do piekarnik nagrzanego do 175 stopni C i piecz około 30 minut, aż ciasto delikatnie się zrumieni. Przed pokrojeniem całkowicie ostudź ciasto.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Więcej o: