Jajka faszerowane na Wielkanoc. Sprawdzone wielkanocne przepisy na proste i tanie przekąski

Jajka faszerowane na Wielkanoc są jednym z czołowych dań, które co roku goszczą na wielu świątecznych stołach. W artykule przedstawiamy przepisy na jajka ze smacznym i prostym do wykonania nadzieniem.

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Ten czas powinien być dla nas okazją do odpoczynku od codziennych obowiązków i spotkania z bliskimi przy świątecznym stole. Warto odpowiednio wcześnie zaplanować wielkanocne menu, aby uniknąć spędzenia wielu godzin w kuchni i stania w kolejce na zakupy. W artykule przedstawiamy sprawdzone przepis na faszerowane jajka z oryginalnymi nadzieniami, którymi zaskoczysz gości.

Jajka faszerowane na Wielkanoc

Wielkanocne jajka łososiowo-chrzanowe

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka majonezu
  • 70 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 2 łyżeczki posiekanego drobno koperku
  • cytryna
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ugotować jajka, ostudzić je i obrać ze skorupki.
  • Przekroić jajka na pół, wyjąć żółtka i przełożyć do oddzielnej miseczki.
  • Rozetrzeć żółtka z chrzanem, majonezem i masłem.
  • Dodać do żółtek drobno posiekanego łososia, pieprz, sól, koperek, wszystko skropić cytryną.
  • Napełnić białka masą jajeczno-łososiową.

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 50 g serka feta
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ugotować jajka, obrać je ze skorupek, wydrążyć żółtka i przełożyć je do oddzielnego naczynia.
  • Dodać do żółtek majonez, fetę i rozgnieść widelcem.
  • Suszone pomidory drobno posiekać, dodać do farszu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i dodać szczypiorek.
  • Dokładnie wymieszać farsz, a następnie napełnić nim połówki białek

Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g pieczarek
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Sposób przygotować:

  • Ugotowane jajka ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić, wyciągnąć żółtka i przełożyć do miski.
  • Posiekać drobno pieczarki, smażyć na 2 łyżkach oleju z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku przez około 3 min.
  • Odłożyć pieczarki do ostudzenia.
  • Zblendować żółtka z łyżką majonezu ręcznym blenderem, następnie dodać łyżkę majonezu, przestudzone pieczarki, sól, pieprz i natkę pietruszkę.
  • Dokładnie wymieszać farsz i przełożyć go do białek za pomocą rękawa cukierniczego.
Zobacz wideo Owsiana babka wielkanocna
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.