Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Ten czas powinien być dla nas okazją do odpoczynku od codziennych obowiązków i spotkania z bliskimi przy świątecznym stole. Warto odpowiednio wcześnie zaplanować wielkanocne menu, aby uniknąć spędzenia wielu godzin w kuchni i stania w kolejce na zakupy. W artykule przedstawiamy sprawdzone przepis na faszerowane jajka z oryginalnymi nadzieniami, którymi zaskoczysz gości.
Jajka faszerowane na Wielkanoc
Wielkanocne jajka łososiowo-chrzanowe
Składniki:
- 6 jajek
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżka majonezu
- 70 g wędzonego łososia
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 2 łyżeczki posiekanego drobno koperku
- cytryna
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotować jajka, ostudzić je i obrać ze skorupki.
- Przekroić jajka na pół, wyjąć żółtka i przełożyć do oddzielnej miseczki.
- Rozetrzeć żółtka z chrzanem, majonezem i masłem.
- Dodać do żółtek drobno posiekanego łososia, pieprz, sól, koperek, wszystko skropić cytryną.
- Napełnić białka masą jajeczno-łososiową.
Babka wielkanocna - domowa i szybka w przygotowaniu. Babka piaskowa i babka cytrynowa
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą
Składniki:
- 6 jajek
- 2 łyżeczki majonezu
- 50 g serka feta
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotować jajka, obrać je ze skorupek, wydrążyć żółtka i przełożyć je do oddzielnego naczynia.
- Dodać do żółtek majonez, fetę i rozgnieść widelcem.
- Suszone pomidory drobno posiekać, dodać do farszu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i dodać szczypiorek.
- Dokładnie wymieszać farsz, a następnie napełnić nim połówki białek
Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- 200 g pieczarek
- posiekana natka pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Sposób przygotować:
- Ugotowane jajka ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić, wyciągnąć żółtka i przełożyć do miski.
- Posiekać drobno pieczarki, smażyć na 2 łyżkach oleju z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku przez około 3 min.
- Odłożyć pieczarki do ostudzenia.
- Zblendować żółtka z łyżką majonezu ręcznym blenderem, następnie dodać łyżkę majonezu, przestudzone pieczarki, sól, pieprz i natkę pietruszkę.
- Dokładnie wymieszać farsz i przełożyć go do białek za pomocą rękawa cukierniczego.
Sałatka wielkanocna: z szynką konserwową, warstwowa, jarzynowa bez majonezu. Przełam tradycję
Zobacz wideo
Owsiana babka wielkanocna