Jajka faszerowane na Wielkanoc. Sprawdzone wielkanocne przepisy na proste i tanie przekąski
Jajka faszerowane na Wielkanoc. Sprawdzone wielkanocne przepisy na proste i tanie przekąski
REKLAMA
MK
Jajka faszerowane na Wielkanoc są jednym z czołowych dań, które co roku goszczą na wielu świątecznych stołach. W artykule przedstawiamy przepisy na jajka ze smacznym i prostym do wykonania nadzieniem.
shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Ten czas powinien być dla nas okazją do odpoczynku od codziennych obowiązków i spotkania z bliskimi przy świątecznym stole. Warto odpowiednio wcześnie zaplanować wielkanocne menu, aby uniknąć spędzenia wielu godzin w kuchni i stania w kolejce na zakupy. W artykule przedstawiamy sprawdzone przepis na faszerowane jajka z oryginalnymi nadzieniami, którymi zaskoczysz gości.
REKLAMA
Jajka faszerowane na Wielkanoc
Wielkanocne jajka łososiowo-chrzanowe
Składniki:
6 jajek
2 łyżeczki masła
1 łyżka majonezu
70 g wędzonego łososia
1 łyżka tartego chrzanu
2 łyżeczki posiekanego drobno koperku
cytryna
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotować jajka, ostudzić je i obrać ze skorupki.
Przekroić jajka na pół, wyjąć żółtka i przełożyć do oddzielnej miseczki.
Rozetrzeć żółtka z chrzanem, majonezem i masłem.
Dodać do żółtek drobno posiekanego łososia, pieprz, sól, koperek, wszystko skropić cytryną.
Napełnić białka masą jajeczno-łososiową.
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą
Składniki:
6 jajek
2 łyżeczki majonezu
50 g serka feta
2 łyżki posiekanego szczypiorku
6 kawałków suszonych pomidorów
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotować jajka, obrać je ze skorupek, wydrążyć żółtka i przełożyć je do oddzielnego naczynia.
Dodać do żółtek majonez, fetę i rozgnieść widelcem.
Suszone pomidory drobno posiekać, dodać do farszu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i dodać szczypiorek.
Dokładnie wymieszać farsz, a następnie napełnić nim połówki białek
Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki:
4 jajka
2 łyżki oleju
200 g pieczarek
posiekana natka pietruszki
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
Sposób przygotować:
Ugotowane jajka ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić, wyciągnąć żółtka i przełożyć do miski.
Posiekać drobno pieczarki, smażyć na 2 łyżkach oleju z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku przez około 3 min.
Odłożyć pieczarki do ostudzenia.
Zblendować żółtka z łyżką majonezu ręcznym blenderem, następnie dodać łyżkę majonezu, przestudzone pieczarki, sól, pieprz i natkę pietruszkę.
Dokładnie wymieszać farsz i przełożyć go do białek za pomocą rękawa cukierniczego.