Babka wielkanocna - domowa i szybka w przygotowaniu. Babka piaskowa i babka cytrynowa

Babka wielkanocna to obowiązkowe ciasto na Wielkanoc w każdym polskim domu. Świąteczne menu możemy wzbogacić nie tylko o babkę piaskową, ale także o tę coraz bardziej popularną - babkę cytrynową.

Babka wielkanocna to ciasto, które pojawia się na większości polskich domów. Prawdziwa i domowa babka wielkanocna powinna być wilgotna i puszysta. Poniżej przedstawimy przepisy na babkę piaskową i babkę cytrynową. Nie może zabraknąć ich na wielkanocnym stole. 

Babka piaskowa - ciasto na Wielkanoc 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej - około 170 g
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej - 190 g
  • 1 szklanka oleju roślinnego - 230 g
  • 3/4 szklanki cukru drobnego - 190 g
  • 5 średnich lub 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: 

W misce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną. Oddzielić białka od żółtek. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 minutę. Wymieszaną mąkę dodać do utartej masy i wymieszać. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, mieszając łyżką drewnianą lub szpatułką, stopniowo rozrzedzając ciasto. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodne ciasto można posypać cukrem pudrem.

Rozliczenie PIT 2021 - do kiedy? W 2020 roku mieliśmy więcej czasu niż zwykle. Sytuacja może się powtórzyćRozliczenie PIT 2021 - do kiedy? W 2020 roku mieliśmy więcej czasu niż zwykle. Sytuacja może się powtórzyć

Babka cytrynowa - ciasto na Wielkanoc

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 2 i 1/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni, na grzanie góra i dół. W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek, sodę i sól. Odstawić. Do dużej misy włożyć masło i utrzeć je z cukrem na białą puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksować. Następnie dodać skórkę z cytryny, sok oraz partiami dodawać naprzemiennie mąkę i śmietanę, miksując na niskich obrotach. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nadmiar strzepać. Przelać masę do formy i wstawić do piekarnika na 1 h i 15 minut. Po tym czasie babka powinna być gotowa, sprawdzić widelcem, czy jest dobrze upieczona. Wystudzić, a następnie odwrócić ją do góry dnem i delikatnie popukać, aby wyskoczyła z formy. Kiedy będzie całkiem wystudzona udekorować według uznania. 

Przekąski na Wielkanoc.Przekąski na Wielkanoc. Proste przepisy na wielkanocne potrawy, którymi zaskoczysz gości

Przeczytaj także:

Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa
Więcej o: