Wielkanoc coraz bliżej. Święta dla każdego z nas powinny być odpoczynkiem od pracy oraz nauki, a przy tym okazją do spotkań w gronie najbliższych. Z tego powodu warto dokładnie przemyśleć wielkanocne menu, żeby nie spędzić długich godzin w kuchni i odpowiednio wcześniej zrobić zakupy. Wiadomo, że jednym z najbardziej charakterystycznych składników wielkanocnych dań są jajka. W artykule przedstawiliśmy przepisy na faszerowane jajka z rozmaitymi i łatwymi do przygotowania nadzieniami, które nadadzą im wyjątkowego smaku.
Potrawy wielkanocne - jajka faszerowane na kilka sposobów
Jajka faszerowane mięsem mielonym
Składniki:
- 6 jajek
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 250 g mąki
- pieprz i sól
- łyżka koncentratu pomidorowego
- oliwa
- 2 łyżki ketchupu
- mielona papryka
Sposób przygotowania:
- Ugotować jajka na twardo, poczekać aż wystygną i obrać ze skorupek.
- Przekroić jajka na pół, wydrążyć żółtka, przełożyć do oddzielnego naczynia, a następnie dokładnie rozgnieść widelcem.
- Posiekać drobno cebulę, podsmażyć i dodawać mięso mielone, co chwilę mieszając.
- Obrać cukinię, zetrzeć na tarce i dodać do mięsa mielonego.
- Przyprawić farsz pieprze, solą oraz papryką, a na koniec dodać ketchup i łyżkę koncentratu.
- Przełożyć jeszcze gorące mięso do żółtek i dokładnie wymieszać.
- Napełnić białka farszem i ułożyć na talerzu.
Sernik królewski na Wielkanoc 2021. Tradycyjne desery są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. [Przepis na idealne ciasto]
Wegetariańskie jajka faszerowane awokado
Składniki:
- 4 jajka
- cytryna
- 1 awokado
- pieprz i sól
- 2 łyżki majonezu
- świeża kolendra i pietruszka
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo, poczekaj, aż wystygną, obierz je i przekrój na pół.
- Wydrąż żółtka i przełóż je do oddzielnego naczynia.
- Przekrój awokado, wyjmij pestkę, obierz ze skórki i pokój na cząstki.
- Przełóż awokado do miski z żółtkami, skropl sokiem z cytryną, dodaj pieprz, sól i zmiksuj na gładką masę.
- Napełnij jajka gotowym farszem z pomocą rękawa cukierniczego.
- Udekoruj jajka kolendrą i posiekaną pietruszką.
Jajka faszerowane w wersji fit
Składniki:
- 8 jajek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- słodka papryka
- pieprz i sól
- rzeżucha
Sposób przygotowania:
- Ugotować jajka na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek.
- Przekroić jajka na pół, wyjąć żółtka i drobno posiekać na desce.
- Przełożyć żółtka do oddzielnej miseczki, dodać jogurt, musztardę i dokładnie wymieszać.
- Napełnić białka nadzieniem i udekorować rzeżuchą.
Jajka faszerowane z łososiem
Składniki:
- 6 jajek
- kawałek wędzonego łososia
- 5 łyżek serca mascarpone
- cytryna
- pieprz mielony
- sól
Sposób przygotowania:
- Ugotować jajka, poczekać aż wystygną, przekroić i przełożyć żółtka do oddzielnej miski.
- Posiekać drobno łososia i dodać go do żółtek.
- Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok.
- Przełożyć skórkę i sok z cytryny do żółtek z łososiem, doprawić pieprzem i solą.
- Dodać do farszu 5 łyżek mascarpone i dokładnie zamieszać.
- Napełnić otwory po żółtkach farszem za pomocą rękawa cukierniczego.
Bierzmowanie w czasie twardego lockdownu. Rodzice: "Ksiądz się uparł"
Zobacz wideo
Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej