Potrawy wielkanocne - jajka faszerowane na kilka sposobów. Pomysły na pyszne i proste przekąski
Potrawy wielkanocne - jajka faszerowane na kilka sposobów. Pomysły na pyszne i proste przekąski
REKLAMA
MK
Potrawy wielkanocne warto przemyśleć z dużym wyprzedzeniem, aby nie robić zakupów na ostatnią chwilę. W artykule przedstawiamy przepisy na faszerowane jajka zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.
shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Wielkanoc coraz bliżej. Święta dla każdego z nas powinny być odpoczynkiem od pracy oraz nauki, a przy tym okazją do spotkań w gronie najbliższych. Z tego powodu warto dokładnie przemyśleć wielkanocne menu, żeby nie spędzić długich godzin w kuchni i odpowiednio wcześniej zrobić zakupy. Wiadomo, że jednym z najbardziej charakterystycznych składników wielkanocnych dań są jajka. W artykule przedstawiliśmy przepisy na faszerowane jajka z rozmaitymi i łatwymi do przygotowania nadzieniami, które nadadzą im wyjątkowego smaku.
REKLAMA
Potrawy wielkanocne - jajka faszerowane na kilka sposobów
Jajka faszerowane mięsem mielonym
Składniki:
6 jajek
1 cebula
1 cukinia
250 g mąki
pieprz i sól
łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa
2 łyżki ketchupu
mielona papryka
Sposób przygotowania:
Ugotować jajka na twardo, poczekać aż wystygną i obrać ze skorupek.
Przekroić jajka na pół, wydrążyć żółtka, przełożyć do oddzielnego naczynia, a następnie dokładnie rozgnieść widelcem.
Posiekać drobno cebulę, podsmażyć i dodawać mięso mielone, co chwilę mieszając.
Obrać cukinię, zetrzeć na tarce i dodać do mięsa mielonego.
Przyprawić farsz pieprze, solą oraz papryką, a na koniec dodać ketchup i łyżkę koncentratu.
Przełożyć jeszcze gorące mięso do żółtek i dokładnie wymieszać.
Napełnić białka farszem i ułożyć na talerzu.
Wegetariańskie jajka faszerowane awokado
Składniki:
4 jajka
cytryna
1 awokado
pieprz i sól
2 łyżki majonezu
świeża kolendra i pietruszka
Sposób przygotowania:
Ugotuj jajka na twardo, poczekaj, aż wystygną, obierz je i przekrój na pół.
Wydrąż żółtka i przełóż je do oddzielnego naczynia.
Przekrój awokado, wyjmij pestkę, obierz ze skórki i pokój na cząstki.
Przełóż awokado do miski z żółtkami, skropl sokiem z cytryną, dodaj pieprz, sól i zmiksuj na gładką masę.
Napełnij jajka gotowym farszem z pomocą rękawa cukierniczego.
Udekoruj jajka kolendrą i posiekaną pietruszką.
Jajka faszerowane w wersji fit
Składniki:
8 jajek
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy francuskiej
słodka papryka
pieprz i sól
rzeżucha
Sposób przygotowania:
Ugotować jajka na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek.
Przekroić jajka na pół, wyjąć żółtka i drobno posiekać na desce.
Przełożyć żółtka do oddzielnej miseczki, dodać jogurt, musztardę i dokładnie wymieszać.
Napełnić białka nadzieniem i udekorować rzeżuchą.
Jajka faszerowane z łososiem
Składniki:
6 jajek
kawałek wędzonego łososia
5 łyżek serca mascarpone
cytryna
pieprz mielony
sól
Sposób przygotowania:
Ugotować jajka, poczekać aż wystygną, przekroić i przełożyć żółtka do oddzielnej miski.
Posiekać drobno łososia i dodać go do żółtek.
Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok.
Przełożyć skórkę i sok z cytryny do żółtek z łososiem, doprawić pieprzem i solą.
Dodać do farszu 5 łyżek mascarpone i dokładnie zamieszać.
Napełnić otwory po żółtkach farszem za pomocą rękawa cukierniczego.