Potrawy wielkanocne - jajka faszerowane na kilka sposobów. Pomysły na pyszne i proste przekąski

Potrawy wielkanocne warto przemyśleć z dużym wyprzedzeniem, aby nie robić zakupów na ostatnią chwilę. W artykule przedstawiamy przepisy na faszerowane jajka zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.

Wielkanoc coraz bliżej. Święta dla każdego z nas powinny być odpoczynkiem od pracy oraz nauki, a przy tym okazją do spotkań w gronie najbliższych. Z tego powodu warto dokładnie przemyśleć wielkanocne menu, żeby nie spędzić długich godzin w kuchni i odpowiednio wcześniej zrobić zakupy. Wiadomo, że jednym z najbardziej charakterystycznych składników wielkanocnych dańjajka. W artykule przedstawiliśmy przepisy na faszerowane jajka z rozmaitymi i łatwymi do przygotowania nadzieniami, które nadadzą im wyjątkowego smaku.

Potrawy wielkanocne - jajka faszerowane na kilka sposobów

Jajka faszerowane mięsem mielonym

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 250 g mąki
  • pieprz i sól
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • 2 łyżki ketchupu 
  • mielona papryka

Sposób przygotowania:

  • Ugotować jajka na twardo, poczekać aż wystygną i obrać ze skorupek.
  • Przekroić jajka na pół, wydrążyć żółtka, przełożyć do oddzielnego naczynia, a następnie dokładnie rozgnieść widelcem.
  • Posiekać drobno cebulę, podsmażyć i dodawać mięso mielone, co chwilę mieszając.
  • Obrać cukinię, zetrzeć na tarce i dodać do mięsa mielonego.
  • Przyprawić farsz pieprze, solą oraz papryką, a na koniec dodać ketchup i łyżkę koncentratu.
  • Przełożyć jeszcze gorące mięso do żółtek i dokładnie wymieszać.
  • Napełnić białka farszem i ułożyć na talerzu.

Wegetariańskie jajka faszerowane awokado

Składniki:

  • 4 jajka
  • cytryna
  • 1 awokado
  • pieprz i sól
  • 2 łyżki majonezu
  • świeża kolendra i pietruszka

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj jajka na twardo, poczekaj, aż wystygną, obierz je i przekrój na pół.
  • Wydrąż żółtka i przełóż je do oddzielnego naczynia.
  • Przekrój awokado, wyjmij pestkę, obierz ze skórki i pokój na cząstki.
  • Przełóż awokado do miski z żółtkami, skropl sokiem z cytryną, dodaj pieprz, sól i zmiksuj na gładką masę.
  • Napełnij jajka gotowym farszem z pomocą rękawa cukierniczego.
  • Udekoruj jajka kolendrą i posiekaną pietruszką.

Jajka faszerowane w wersji fit

Składniki:

  • 8 jajek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • słodka papryka
  • pieprz i sól
  • rzeżucha

Sposób przygotowania:

  • Ugotować jajka na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek.
  • Przekroić jajka na pół, wyjąć żółtka i drobno posiekać na desce.
  • Przełożyć żółtka do oddzielnej miseczki, dodać jogurt, musztardę i dokładnie wymieszać.
  • Napełnić białka nadzieniem i udekorować rzeżuchą.

Jajka faszerowane z łososiem

Składniki:

  • 6 jajek
  • kawałek wędzonego łososia
  • 5 łyżek serca mascarpone
  • cytryna
  • pieprz mielony 
  • sól

Sposób przygotowania:

  • Ugotować jajka, poczekać aż wystygną, przekroić i przełożyć żółtka do oddzielnej miski.
  • Posiekać drobno łososia i dodać go do żółtek.
  • Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok.
  • Przełożyć skórkę i sok z cytryny do żółtek z łososiem, doprawić pieprzem i solą.
  • Dodać do farszu 5 łyżek mascarpone i dokładnie zamieszać.
  • Napełnić otwory po żółtkach farszem za pomocą rękawa cukierniczego.
Zobacz wideo Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej
Więcej o:
Copyright © Agora SA