1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Potrawy wielkanocne - jajka faszerowane na kilka sposobów. Pomysły na pyszne i proste przekąski

Potrawy wielkanocne warto przemyśleć z dużym wyprzedzeniem, aby nie robić zakupów na ostatnią chwilę. W artykule przedstawiamy przepisy na faszerowane jajka zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.

Wielkanoc coraz bliżej. Święta dla każdego z nas powinny być odpoczynkiem od pracy oraz nauki, a przy tym okazją do spotkań w gronie najbliższych. Z tego powodu warto dokładnie przemyśleć wielkanocne menu, żeby nie spędzić długich godzin w kuchni i odpowiednio wcześniej zrobić zakupy. Wiadomo, że jednym z najbardziej charakterystycznych składników wielkanocnych dań są jajka. W artykule przedstawiliśmy przepisy na faszerowane jajka z rozmaitymi i łatwymi do przygotowania nadzieniami, które nadadzą im wyjątkowego smaku.

Potrawy wielkanocne - jajka faszerowane na kilka sposobów

Jajka faszerowane mięsem mielonym

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 250 g mąki
  • pieprz i sól
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • 2 łyżki ketchupu 
  • mielona papryka

Sposób przygotowania:

  • Ugotować jajka na twardo, poczekać aż wystygną i obrać ze skorupek.
  • Przekroić jajka na pół, wydrążyć żółtka, przełożyć do oddzielnego naczynia, a następnie dokładnie rozgnieść widelcem.
  • Posiekać drobno cebulę, podsmażyć i dodawać mięso mielone, co chwilę mieszając.
  • Obrać cukinię, zetrzeć na tarce i dodać do mięsa mielonego.
  • Przyprawić farsz pieprze, solą oraz papryką, a na koniec dodać ketchup i łyżkę koncentratu.
  • Przełożyć jeszcze gorące mięso do żółtek i dokładnie wymieszać.
  • Napełnić białka farszem i ułożyć na talerzu.

Sernik królewski na WielkanocSernik królewski na Wielkanoc 2021. Tradycyjne desery są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. [Przepis na idealne ciasto]

Wegetariańskie jajka faszerowane awokado

Składniki:

  • 4 jajka
  • cytryna
  • 1 awokado
  • pieprz i sól
  • 2 łyżki majonezu
  • świeża kolendra i pietruszka

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj jajka na twardo, poczekaj, aż wystygną, obierz je i przekrój na pół.
  • Wydrąż żółtka i przełóż je do oddzielnego naczynia.
  • Przekrój awokado, wyjmij pestkę, obierz ze skórki i pokój na cząstki.
  • Przełóż awokado do miski z żółtkami, skropl sokiem z cytryną, dodaj pieprz, sól i zmiksuj na gładką masę.
  • Napełnij jajka gotowym farszem z pomocą rękawa cukierniczego.
  • Udekoruj jajka kolendrą i posiekaną pietruszką.

Jajka faszerowane w wersji fit

Składniki:

  • 8 jajek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • słodka papryka
  • pieprz i sól
  • rzeżucha

Sposób przygotowania:

  • Ugotować jajka na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek.
  • Przekroić jajka na pół, wyjąć żółtka i drobno posiekać na desce.
  • Przełożyć żółtka do oddzielnej miseczki, dodać jogurt, musztardę i dokładnie wymieszać.
  • Napełnić białka nadzieniem i udekorować rzeżuchą.

Jajka faszerowane z łososiem

Składniki:

  • 6 jajek
  • kawałek wędzonego łososia
  • 5 łyżek serca mascarpone
  • cytryna
  • pieprz mielony 
  • sól

Sposób przygotowania:

  • Ugotować jajka, poczekać aż wystygną, przekroić i przełożyć żółtka do oddzielnej miski.
  • Posiekać drobno łososia i dodać go do żółtek.
  • Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok.
  • Przełożyć skórkę i sok z cytryny do żółtek z łososiem, doprawić pieprzem i solą.
  • Dodać do farszu 5 łyżek mascarpone i dokładnie zamieszać.
  • Napełnić otwory po żółtkach farszem za pomocą rękawa cukierniczego.

Bierzmowanie w kościele pw. św. Judy Tadeusza, KrakówBierzmowanie w czasie twardego lockdownu. Rodzice: "Ksiądz się uparł"

Zobacz wideo Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej