Ciasteczka na Wielkanoc. Kruche przysmaki z motywem świątecznym. Dzieci je uwielbiają

Ciasteczka na Wielkanoc mogą być nie tylko pyszne, ale i niezwykle efektowne. Wystarczy je odpowiednio udekorować. To zadanie można powierzyć domowym cukiernikom - najmłodszym członkom rodziny. Z pewnością spiszą się na medal.

Ciasteczka na Wielkanoc to obok kolorowych faszerowanych jajek i sałatki jarzynowej ulubiony świąteczny przysmak większości dzieciaków. Najmłodsi członkowie rodziny lubią je nie tylko zjadać, ale także i przygotowywać. Warto powierzyć im to zadanie w ramach pomocy w świątecznych przygotowaniach. Wspólne pieczenie ciastek będzie dla nich doskonałą rozrywką, pozwoli spędzić nieco czasu razem. Takie kolorowe wypieki będą dla nich nie lada powodem do dumy. 

Ciasteczka na Wielkanoc - składniki:

  • mąka pszenna - 350 g 
  • masło - 200 g 
  • cukier puder - 150 g 
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Ciasteczka na Wielkanoc - przygotowanie: 

Wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj do niej żółtka jajek. Następnie wlej roztopione, lekko przestudzone masło, sól i dokładnie wyrób ciasto. Kiedy będzie gotowe, zawiń je w folię i wsadź do lodówki na dwie, trzy godziny. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj i za pomocą foremek wycinaj ciasteczka w różnych kształtach. To zadanie z powodzeniem możesz powierzyć dziecku - będzie zachwycone. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i upiecz na złoty kolor. 

Ciasteczka na Wielkanoc - dekoracja:

Ciasteczka na Wielkanoc można udekorować w dowolny sposób. Najlepiej oczywiście sprawdzają się kolorowe lukry w sztyftach. Dzieci mają masę frajdy, wyczarowując kolorowe przysmaki. Do dekoracji można też użyć kajmaku, czekolady, wiórków kokosowych, orzechów, bakalii. W sklepach spożywczych przed świętami wielkanocnymi można także kupić gotowe lukrowe lub marcepanowe elementy dekoracyjne do ciast. Zasada jest jedna: im bardziej kolorowo, tym lepiej!

Zobacz wideo Skąposzczety (czyli dżdżownice) opanowały świat. I bardzo dobrze [PRACOWNIA BRONKA]
Więcej o:
Copyright © Agora SA