Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Osoby, które nie lubią odkładać wszystkiego na ostatnią chwilę, powinny odpowiednio wcześniej zaplanować świąteczne menu, dzięki czemu zaoszczędzą czas na zakupy i gotowanie. Jajka są czołowym składnikiem, który co roku gości na wielu wielkanocnych stołach. Przyrządzenie faszerowanych jaj jest proste, niezbyt czasochłonne, a daje spore pole do popisu. Nadzienie można przygotować zarówno z mięsem lub rybą, jak i w wersji wegetariańskiej np. z żółtkami i warzywami. W artykule przedstawiamy przepisy na trzy warianty faszerowanych jaj, którymi zaskoczysz gości.
Jajka faszerowane na Wielkanoc - wielkanocnce przepisy
Jajka faszerowane mięsem mielonym i porem
Składniki:
- 8 jaj
- pół pora
- 1/4 kg mielonego mięsa
- 3 łyżki siekanek zieleniny
- 5 rzodkiewek
- masło
- 2 topione serki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo, a po ostudzeniu obierz ze skorupek, przekrój na pół, wyjmij żółtka i przełóż je do oddzielnego naczynia.
- Pokrój drobno pora. Rozgrzej masło na patelni. Smaż na nim mięso i pora aż się zarumienią.
- Dodaj do pora serki topione, dokładnie wymieszaj masę
- Zdejmij farsz z ognia, przypraw go solą, pieprzem, dodaj wydrążone żółtka i wymieszaj.
- Nadziewaj farszem połówki jaj, a następnie udekoruj je zieleniną.
Babka wielkanocna. Prosty przepis na tradycyjne ciasto, które kochają dzieci
Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki:
- 5 jajek
- 5 pieczarek
- 3 łyżki majonezu
- pokrojona natka pietruszki
- cebula
- pieprz i sół
- słodka papryka w proszku
- oliwa
- rzeżucha
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo, ostudź je, obierz ze skorupek i przekrój na pół.
- Wydrąż żółtka i przenieś je do oddzielnego naczynia, a następnie rozgnieć widelcem.
- Zetrzyj pieczarki na tarce o grubych oczkach i posiekaj cebulę, a następnie podsmaż je na oliwie.
- Ostudzone pieczarki z cebulą połącz z żółtkami, dopraw solą, pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz majonez.
- Wymieszaj farsz, a następnie przełóż go do rękawa cukierniczego
- Nadziewaj przekrojone jajka masą i udekoruj je rzeżuchą
Jajka faszerowane awokado
Składniki:
- 4 jajka
- 1 awokado
- cytryna
- 2 łyżki majonezu
- świeża kolendra i pietruszka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo, poczekaj, aż wystygną, obierz je i przekrój na pół.
- Wydrąż żółtka i przełóż je do oddzielnego naczynia.
- Przekrój awokado, wyjmij pestkę, obierz ze skórki i pokój na cząstki.
- Przełóż awokado do miski z żółtkami, skropl sokiem z cytryną, dodaj pieprz, sól i zmiksuj na gładką masę.
- Napełnij jajka gotowym farszem z pomocą rękawa cukierniczego.
- Udekoruj jajka kolendrą i posiekaną pietruszką.
Rząd ogłasza nowe obostrzenia. Apel dotyczy Wielkanocy. "Spotkania przełożyć na inny, bardziej bezpieczny czas"
Zobacz wideo
Owsiana babka wielkanocna