Jajka faszerowane na Wielkanoc. Prosty przepis na pyszną świąteczną przekąskę

Jajka faszerowane na Wielkanoc są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Można je przyrządzić na wiele sposobów, dzięki czemu zyskają wyjątkowego smaku. W artykule przedstawiliśmy trzy przepisy na faszerowane jajka idealne na święta wielkanocne.

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Osoby, które nie lubią odkładać wszystkiego na ostatnią chwilę, powinny odpowiednio wcześniej zaplanować świąteczne menu, dzięki czemu zaoszczędzą czas na zakupy i gotowanie. Jajka są czołowym składnikiem, który co roku gości na wielu wielkanocnych stołach. Przyrządzenie faszerowanych jaj jest proste, niezbyt czasochłonne, a daje spore pole do popisu. Nadzienie można przygotować zarówno z mięsem lub rybą, jak i w wersji wegetariańskiej np. z żółtkami i warzywami. W artykule przedstawiamy przepisy na trzy warianty faszerowanych jaj, którymi zaskoczysz gości.

Jajka faszerowane na Wielkanoc - wielkanocnce przepisy

Jajka faszerowane mięsem mielonym i porem

Składniki:

  • 8 jaj
  • pół pora
  • 1/4 kg mielonego mięsa
  • 3 łyżki siekanek zieleniny
  • 5 rzodkiewek
  • masło
  • 2 topione serki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj jajka na twardo, a po ostudzeniu obierz ze skorupek, przekrój na pół, wyjmij żółtka i przełóż je do oddzielnego naczynia.
  • Pokrój drobno pora. Rozgrzej masło na patelni. Smaż na nim mięso i pora aż się zarumienią.
  • Dodaj do pora serki topione, dokładnie wymieszaj masę
  • Zdejmij farsz z ognia, przypraw go solą, pieprzem, dodaj wydrążone żółtka i wymieszaj.
  • Nadziewaj farszem połówki jaj, a następnie udekoruj je zieleniną.

Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 pieczarek
  • 3 łyżki majonezu
  • pokrojona natka pietruszki
  • cebula
  • pieprz i sół
  • słodka papryka w proszku
  • oliwa
  • rzeżucha

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj jajka na twardo, ostudź je, obierz ze skorupek i przekrój na pół.
  • Wydrąż żółtka i przenieś je do oddzielnego naczynia, a następnie rozgnieć widelcem.
  • Zetrzyj pieczarki na tarce o grubych oczkach i posiekaj cebulę, a następnie podsmaż je na oliwie.
  • Ostudzone pieczarki z cebulą połącz z żółtkami, dopraw solą, pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz majonez.
  • Wymieszaj farsz,  a następnie przełóż go do rękawa cukierniczego
  • Nadziewaj przekrojone jajka masą i udekoruj je rzeżuchą

Jajka faszerowane awokado

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 awokado
  • cytryna
  • 2 łyżki majonezu
  • świeża kolendra i pietruszka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj jajka na twardo, poczekaj, aż wystygną, obierz je i przekrój na pół.
  • Wydrąż żółtka i przełóż je do oddzielnego naczynia.
  • Przekrój awokado, wyjmij pestkę, obierz ze skórki i pokój na cząstki.
  • Przełóż awokado do miski z żółtkami, skropl sokiem z cytryną, dodaj pieprz, sól i zmiksuj na gładką masę.
  • Napełnij jajka gotowym farszem z pomocą rękawa cukierniczego.
  • Udekoruj jajka kolendrą i posiekaną pietruszką.
Zobacz wideo Owsiana babka wielkanocna
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.