Babka wielkanocna to ciasto, które pojawia się na większości polskich stołów świątecznych. Oto sprawdzony przepis na wielkanocną babkę piaskową, którą możesz przygotować razem ze swoją pociechą.
Do dekoracji: cukier puder, kolorowe lukry, kandyzowana skórka pomarańczowa
W misce wymieszaj mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną. Oddziel białka od żółtek. Masło zmiksuj na najwyższych obrotach z dodatkiem szczypty soli. Powinna powstać jasna, kremowa masa. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawaj cukier i po jednym żółtku. Po dodaniu każdego żółtka miksuj przynajmniej minutę. Następnie wymieszaną mąkę dodaj do utartej masy i wymieszaj. Białka ubij na sztywno i dodawaj porcjami do ciasta. Gotowe ciasto przełóż do formy keksowej, wysmarowanej masłem i ewentualnie posypanej mąką. Piecz ok. 1 godziny w temperaturze 170°C (piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół). Ciasto pozostaw w formie, aby trochę ostygło. Następnie wyłóż na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Udekoruj.
Babkę wielkanocną można po prostu posypać cukrem pudrem lub tradycyjnie polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Dekorację ciasta można także pozostawić najmłodszym - wręczyć im np. kolorowe lukry i pozwolić, żeby dały upust swojej wyobraźni. Do ozdobienia ciasta przydadzą się także marcepanowe gotowe elementy dekoracyjne (kwiatki, jajeczka, marchewki, króliczki, pisklęta), które łatwo można przyczepić za pomocą właśnie lukru.