Ciasta na Wielkanoc: mazurek, babka piaskowa i brownie, które przygotujesz wspólnie z dzieckiem

Ciasta na Wielkanoc to przede wszystkim mazurek i babka. Ale nie tylko. Na nadchodzące święta można przygotować także lekkie brownie. A wszystko to oczywiście z pomocą dzieci, które ciasta lubią robić tak samo bardzo, jak je zjadać.

Ciasta na Wielkanoc rządzą się specjalnymi zasadami: muszą być pyszne, słodkie i wyglądać efektownie. W realizacji takiego zadania z pewnością z przyjemnością pomogą najmłodsi cukiernicy. Oto przepisy na ciasta, które prosto przygotujesz razem ze swoimi dziećmi. 

Ciasta na Wielkanoc: kolorowy mazurek na kruchym spodzie

Składniki: 400 g mąki pszennej, 200 g masła, 150 g cukru pudru, 4 żółtka, szczypta soli, puszka kajmaku, bakalie, orzechy, lukier do dekoracji

Przygotowanie: Wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj żółtka. Wlej roztopione masło, dodaj sól, proszek do pieczenia i wyrób ciasto. Zawiń je w folię i wsadź do lodówki na dwie godziny. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód posmarowanej masłem formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i upiecz na złoty kolor. Gdy przestygnie, wyłóż na nie kajmak. Teraz przekaż resztę zadania swojemu dziecku: niech orzechami, bakaliami, kolorowymi lukrami pięknie udekoruje ciasto.

Ciasta na Wielkanoc: babka piaskowa

Składniki: szklanka mąki pszennej, szklanka skrobi ziemniaczanej, szklanka oleju roślinnego, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną. Oddzielić białka od żółtek. Masło zmiksować ze szczyptą soli. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Wymieszaną mąkę dodać do masy. Wymieszać. Białka ubić i dodawać porcjami do ciasta, stopniowo je rozrzedzając. Mieszać delikatnie. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i piec ok. 1 godziny w temperaturze 170°C. Ciasto pozostawić w formie na godzinę, potem wyjąć na kratkę kuchenną i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy będzie już zimne, wręcz dziecku kolorowe lukry i pozwól samodzielnie udekorować babkę. 

Ciasta na Wielkanoc. Brownie w wersji light 

Składniki: puszka czerwonej fasoli, 5 dużych jajek, kostka masła, 4 łyżki ciemnego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier trzcinowy

Przygotowanie: Opłukać i odsączyć fasolę. Dodać kakao, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. W garnku roztopić masło i poczekać, aż ostygnie. Dodać je do pozostałych składników. Jajka ubić na gładką masę, a następnie cały czas ubijając, dodawać stopniowo fasolowo-kakaową masę. Zmiksować wszystko razem. Przelać do formy i piecw 180 stopniach przez 40 minut. Można dodać kawałki gorzkiej czekolady.

Zobacz wideo Co czyni rekiny tak przerażającymi? Poza szczękami oczywiście [PRACOWNIA BRONKA]
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.