Wielkanoc 2021 to doskonała okazja do wspólnego, rodzinnego pichcenia. Maluchy uwielbiają pomagać rodzicom w kuchni, a przygotowane samodzielnie potrawy zwykle lepiej im smakują. Znikają z talerzy nawet największych niejadków.
Składniki: 5-6 jajek na twardo, łyżka masła, 1,5 łyżki majonezu, sól, pieprz oraz słodka papryka w proszku.
Przygotowanie: jajka na twardo obierz i ostrożnie przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij z nich żółtka. Żółtka zmiksuj z 1/2 łyżeczki papryki, masła, majonezu, dopraw solą i pieprzem. Masą wypełnij białka jajek. Możesz to zadanie powierzyć dziecku, niech użyje do tego celu rękawa kucharskiego.
Składniki: jajka na twardo, gotowana marchewka, kukurydza konserwowa, słodkie jabłka, ogórki kiszone, cebula, gotowane ziemniaki, majonez, sól i pieprz
Przygotowanie: wszystkie składniki z pomocą dziecka pokrój w drobną kostkę, dodaj majonez, sól i pieprz, wymieszaj. Dzięki kukurydzy i jabłkom sałatka będzie słodsza, dlatego z pewnością zasmakuje wszystkim niejadkom.
Składniki: 350 g mąki pszennej, 200 g masła (może być 100 g masła i 100 g margaryny), 150 g cukru pudru, 4 żółtka, szczypta soli, puszka kajmaku bakalie, orzechy, lukier w sztyfcie do dekoracji
Przygotowanie: Wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj do niej żółtka. Wlej roztopione, lekko przestudzone masło, dodaj sól, proszek do pieczenia i dokładnie wyrób ciasto. Zawiń je w folię i wsadź do lodówki na dwie, trzy godziny (takie ciasto możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej i je zamrozić. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód posmarowanej masłem formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i upiecz na złoty kolor. Gdy przestygnie, wyłóż na nie kajmak. Teraz zadanie dla dziecka: wręcz mu orzechy, bakalie, kolorowe lukry, płatki migdałowe, worki kokosowe i pozwól samodzielnie udekorować ciasto.
Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka skrobi ziemniaczanej, 1 szklanka oleju roślinnego, 3/4 szklanki cukru, 5 średnich jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną. Następnie oddzielić białka od żółtek. Masło zmiksować ze szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Wymieszaną mąkę dodać do masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, stopniowo je rozrzedzając, mieszać delikatnie. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 160°C. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Wyjąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Teraz zadanie dla młodego kucharza: polanie wypieku kolorowymi lukrami.