Menu na Wielkanoc. Ciasta na Wielkanoc 2021 i przystawki, które przygotujesz razem z dzieckiem

Wielkanoc 2021 - przepisy na świąteczne dania i przystawki, które można przygotować wspólnie ze swoimi pociechami. Tradycyjne przepisy zmodyfikowaliśmy tak, aby ich efekt zasmakował nawet najbardziej wybrednym maluchom.

Wielkanoc 2021 to doskonała okazja do wspólnego, rodzinnego pichcenia. Maluchy uwielbiają pomagać rodzicom w kuchni, a przygotowane samodzielnie potrawy zwykle lepiej im smakują. Znikają z talerzy nawet największych niejadków. 

Wielkanoc 2021 - przepis na różowe jajka faszerowane

Składniki: 5-6 jajek na twardo, łyżka masła, 1,5 łyżki majonezu, sól, pieprz oraz słodka papryka w proszku. 

Przygotowaniejajka na twardo obierz i ostrożnie przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij z nich żółtka. Żółtka zmiksuj z 1/2 łyżeczki papryki, masła, majonezu, dopraw solą i pieprzem. Masą wypełnij białka jajek. Możesz to zadanie powierzyć dziecku, niech użyje do tego celu rękawa kucharskiego.

Wielkanoc 2021 - kolorowa sałatka jarzynowa

Składniki: jajka na twardo, gotowana marchewka, kukurydza konserwowa, słodkie jabłka, ogórki kiszone, cebula, gotowane ziemniaki, majonez, sól i pieprz 

Przygotowanie: wszystkie składniki z pomocą dziecka pokrój w drobną kostkę, dodaj majonez, sól i pieprz, wymieszaj. Dzięki kukurydzy i jabłkom sałatka będzie słodsza, dlatego z pewnością zasmakuje wszystkim niejadkom. 

Wielkanoc 2021 - kolorowy mazurek na kruchym spodzie

Składniki: 350 g mąki pszennej, 200 g masła (może być 100 g masła i 100 g margaryny), 150 g cukru pudru, 4 żółtka, szczypta soli, puszka kajmaku bakalie, orzechy, lukier w sztyfcie do dekoracji

Przygotowanie: Wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj do niej żółtka. Wlej roztopione, lekko przestudzone masło, dodaj sól, proszek do pieczenia i dokładnie wyrób ciasto. Zawiń je w folię i wsadź do lodówki na dwie, trzy godziny (takie ciasto możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej i je zamrozić. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód posmarowanej masłem formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i upiecz na złoty kolor. Gdy przestygnie, wyłóż na nie kajmak. Teraz zadanie dla dziecka: wręcz mu orzechy, bakalie, kolorowe lukry, płatki migdałowe, worki kokosowe i pozwól samodzielnie udekorować ciasto. 

Wielkanoc 2021 - tęczowa babka piaskowa

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka skrobi ziemniaczanej, 1 szklanka oleju roślinnego, 3/4 szklanki cukru, 5 średnich jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną. Następnie oddzielić białka od żółtek. Masło zmiksować ze szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Wymieszaną mąkę dodać do masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, stopniowo je rozrzedzając, mieszać delikatnie. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 160°C. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Wyjąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Teraz zadanie dla młodego kucharza: polanie wypieku kolorowymi lukrami.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA