Jajka na Wielkanoc. Kolorowe jajka faszerowane to przekąski, które zasmakują każdemu dziecku

Jajka na Wielkanoc to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Można je serwować w formie past, jako składnik sałatek, ale najpopularniejsze są te faszerowane. Odpowiednio przygotowane, staną się ulubioną świąteczną przekąską dla dzieci.

Jajka na Wielkanoc tradycyjnie pojawiają się na każdym świątecznym stole. Obok pasztetów, sałatek i ciast, są najpopularniejszą potrawą, którą spożywamy wówczas w gronie najbliższych. Jajkom można nadać oryginalną formę, z pewnością posmakują też najmłodszym biesiadnikom. 

Jajka faszerowane na Wielkanoc - pomarańczowe jajka z papryką

Składniki: 5 ugotowanych na twardo jajek, łyżka masła, łyżka majonezu, sól, pieprz oraz słodka papryka w proszku. 

Przygotowanie: 5 ugotowanych jajek na twardo obierz i ostrożnie przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij z nich żółtka. Żółtka zmiksuj z 1/2 łyżeczki papryki, masła, majonezu, dopraw solą i pieprzem. Masą wypełnij białka jajek.

Zobacz wideo Jajka faszerowane

Jajka faszerowane na Wielkanoc - zielone jajka szpinakowe  

Składniki: 5 ugotowanych na twardo jajek, 15-20 g mrożonego szpinaku, łyżka masła, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz i gałka muszkatołowa.

Przygotowanie: 6 ugotowanych jajek na twardo obierz i ostrożnie przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij z nich żółtka, włóż do miski i rozgnieć widelcem. Rozmrożony szpinak podsmaż na maśle, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dodaj do żółtek. Wszystko dokładnie wymieszaj i ewentualnie znów. Dodaj majonez i ponownie wymieszaj. Masą szpinakową wypełnij białka jajek.  

Jajka faszerowane szpinakiem - jajka z różowym farszem łososiowym

Składniki: 5 ugotowanych na twardo jajek, 100 g wędzonego łososia, łyżka masła, łyżka majonezu, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa. 

Przygotowanie: 5 ugotowanych jajek na twardo obierz i ostrożnie przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij z nich żółtka. Żółtka zmiksuj z łososiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj majonez i ponownie wymieszaj. Masą łososiową wypełnij białka jajek.

Jajka faszerowane na Wielkanoc - jajka tradycyjne

Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo, 3 łyżeczki chrzanu, 1 łyżka majonezu, sól i pieprz, szczypiorek i mielony kolorowy pieprz 

Przygotowanie: Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na pół. Wyjmij ostrożnie żółtka i zmiksuj z chrzanem oraz majonezem. Dopraw do smaku solą i kolorowym pieprzem. Tak przygotowaną masą wypełnij połówki jajek. Posyp posiekanym szczypiorkiem, oprósz pieprzem 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.