Jajka na Wielkanoc tradycyjnie pojawiają się na każdym świątecznym stole. Obok pasztetów, sałatek i ciast, są najpopularniejszą potrawą, którą spożywamy wówczas w gronie najbliższych. Jajkom można nadać oryginalną formę, z pewnością posmakują też najmłodszym biesiadnikom.
Składniki: 5 ugotowanych na twardo jajek, łyżka masła, łyżka majonezu, sól, pieprz oraz słodka papryka w proszku.
Przygotowanie: 5 ugotowanych jajek na twardo obierz i ostrożnie przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij z nich żółtka. Żółtka zmiksuj z 1/2 łyżeczki papryki, masła, majonezu, dopraw solą i pieprzem. Masą wypełnij białka jajek.
Składniki: 5 ugotowanych na twardo jajek, 15-20 g mrożonego szpinaku, łyżka masła, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz i gałka muszkatołowa.
Przygotowanie: 6 ugotowanych jajek na twardo obierz i ostrożnie przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij z nich żółtka, włóż do miski i rozgnieć widelcem. Rozmrożony szpinak podsmaż na maśle, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dodaj do żółtek. Wszystko dokładnie wymieszaj i ewentualnie znów. Dodaj majonez i ponownie wymieszaj. Masą szpinakową wypełnij białka jajek.
Składniki: 5 ugotowanych na twardo jajek, 100 g wędzonego łososia, łyżka masła, łyżka majonezu, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.
Przygotowanie: 5 ugotowanych jajek na twardo obierz i ostrożnie przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij z nich żółtka. Żółtka zmiksuj z łososiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj majonez i ponownie wymieszaj. Masą łososiową wypełnij białka jajek.
Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo, 3 łyżeczki chrzanu, 1 łyżka majonezu, sól i pieprz, szczypiorek i mielony kolorowy pieprz
Przygotowanie: Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na pół. Wyjmij ostrożnie żółtka i zmiksuj z chrzanem oraz majonezem. Dopraw do smaku solą i kolorowym pieprzem. Tak przygotowaną masą wypełnij połówki jajek. Posyp posiekanym szczypiorkiem, oprósz pieprzem