Ciasta na Wielkanoc i mięso na Wielkanoc. Są proste i szybkie w przygotowaniu, zaproś do kuchni swoje dziecko

Ciasta na Wielkanoc i mięso na Wielkanoc to pozycje obowiązkowe w świątecznym menu. Myślisz, że nie umiesz ich przygotować? Nic podobnego! Z naszymi przepisami zrobisz to szybko i zaskoczysz całą rodzinę.

Ciasta na Wielkanoc i mięso na Wielkanoc pojawiają się na większości polskich świątecznych stołów. Królują tam oczywiście jajka w różnej formie: w sałatkach, faszerowane, w postaci past, ale mięs i wędlin oraz słodkich wypieków nie może zabraknąć. Oto sprawdzone przepisy na pyszne domowe dania wielkanocne. 

Ciasta na Wielkanoc - tradycyjny mazurek wielkanocny na kruchym spodzie

Składniki: 350 g mąki pszennej, 200 g masła (może być 100 g masła i 100 g margaryny), 150 g cukru pudru, 4 żółtka, szczypta soli, puszka kajmaku bakalie, orzechy, lukier w sztyfcie do dekoracji

Przygotowanie: Wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj do niej żółtka. Wlej roztopione, lekko przestudzone masło, dodaj sól, proszek do pieczenia i dokładnie wyrób ciasto. Zawiń je w folię i wsadź do lodówki na dwie, trzy godziny (takie ciasto możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej i je zamrozić. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód posmarowanej masłem formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i upiecz na złoty kolor. Gdy przestygnie, wyłóż na nie kajmak. Udekoruj bakaliami, orzechami i lukrem. 

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy, czyli klasyczny wielkanocny przysmak

Ciasta na Wielkanoc - babka piaskowa

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej - około 170 g, 1 szklanka skrobi ziemniaczanej - 190 g, 1 szklanka oleju roślinnego - 230 g, 3/4 szklanki cukru drobnego - 190 g, 5 średnich jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

W misce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną. Oddzielić białka od żółtek. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 minutę. Wymieszaną mąkę dodać do utartej masy i wymieszać. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, mieszając łyżką drewnianą lub szpatułką, stopniowo rozrzedzając ciasto. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodne ciasto można posypać cukrem pudrem.

Mięso na Wielkanoc - tradycyjny pasztet domowy

Składniki: 450 g wołowiny (np. ligawa) lub szynka, 500 g mięsa drobiowego (udka z kurczaka lub indyka, pierś), 450 g wieprzowiny (łopatka i karkówka), 500 g drobiowych podrobów (najlepiej wątróbka, podgardle), duża włoszczyzna, 3-4 jajka, czerstwa kajzerka

Przyprawy: 4 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu, 2 ziarna jałowca, 3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej oraz smalec do posmarowania formy

Przygotowanie: Mięso ugotuj w do miękkości razem z włoszczyzną, listkiem laurowym, jałowcem, pieprzem i zielem angielskim. Wołowina będzie się gotować najdłużej, dlatego pokrój ją na kawałki, drób i wieprzowinę wyjmij z garnka wcześniej. Ugotowane i ostudzone mięso oddziel od kości, zmiel dwukrotnie maszynką do mielenia mięsa. Dodaj namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, jajka, gałkę muszkatołową, dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj wywar, w którym gotowało się mięso. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do wysmarowanej smalcem formy. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez półtorej godziny.

Mięso na Wielkanoc - biała kiełbasa zapiekana z cebulą

Składniki: 1 kg białej kiełbasy, 2 cebule (jedna cukrowa, jedna czerwona), 200 g wędzonego boczku

Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego włóż kiełbasę, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w kostkę boczek. Zalej szklanką bulionu warzywnego, dodaj listek laurowy, ząbek czosnku, ziarenko ziela angielskiego, jałowca i kilka ziarenek pieprzu. Oprósz majerankiem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.