Jeśli jeszcze nie wiesz, kiedy Wielkanoc 2021, przychodzimy z pomocą. W tym roku święta wielkanocne wypadają w niedzielę 4 kwietnia (pierwszy dzień świąt) oraz w poniedziałek 5 kwietnia (drugi dzień świąt). Warto na tę okazję przygotować dania na Wielkanoc, które umilą świętowanie w reżimie sanitarnym. Przedstawiamy przepisy na sałatki, przekąski, ciasta, jajka faszerowane, które posmakują nawet niejadkom.
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej sałatki jarzynowej. Aby ją przygotować będą ci potrzebne:
Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj majonez i znów wymieszaj. Żeby posmakowała dzieciom, warto dodać więcej słodkiego jabłka.
Dobrym pomysłem jest także tzw. mother-in-law salad, czyli popularna sałatka teściowej. Jest prosta w wykonaniu, a na jej składniki nie wydasz fortuny.
Odsącz i pokrój ananasa oraz selera i kukurydzę. Pokrój szynkę w kostkę. Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj. Na koniec dodaj namoczone wcześniej w wodzie rodzynki.
Roladki z szynki uwielbiają wszyscy. Słony smak wędzonego mięsa w połączeniu z delikatnym twarożkiem i wiosennymi ziołami to obowiązkowa pozycja na Wielkanoc.
Cukinie pokrój na podłużne plastry przez minutę mocz w osolonym wrzątku. Wyjmij i osusz na ręczniku papierowym. W oddzielnym naczyniu przygotuj twaróg ze szczypiorem, rzodkiewką, koperkiem i śmietaną. Na każdym plasterku cukinii układaj plaster szynki i łyżkę farszu. Zawiń całość w rulon.
Jajka faszerowane to klasyka, która smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ten aromatyczny przepis z bazylią, zachwyci wszystkich.
Ugotuj jajka i poczekaj, aż ostygną. Następnie je obierz, przekrój na pół i oddziel żółtka. Zblenduj je z pozostałymi składnikami farszu i dopraw solą. Wypełnij masą białka jaj.
Brownie z fasoli to ciasto zdrowe i pyszne. Z pewnością nikt nie zorientuje się, że do jego przygotowania, zamiast mąki, użyłaś popularnych strączków.
Opłucz i odsącz fasolę. Dodaj kakao, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. W garnku roztop masło i poczekaj, aż ostygnie. Dodaj je do pozostałych składników. Jajka ubij na gładką masę, a następnie cały czas ubijając, dodaj stopniowo fasolowo-kakaową masę. Blendujemy wszystko razem. Przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Możemy wzbogacić masę kawałkami gorzkiej czekolady - wówczas smak będzie jeszcze bardziej przypominał klasyczne brownie.